Aktuelnosti RS

Usvojen Zakon o lokalnoj samoupravi

20161013153501_220009

Banjaluka – Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o lokalnoj samoupravi, kojim je omogućeno da parlament Srpske, na prijedlog Vlade, može da raspusti lokalni parlament.

Narodna skupština Srpske može da raspusti lokalni parlament ako se ne konstituiše u roku od šest mjeseci od dana potvrđivanja rezultata izbora, navodi se u obrazloženju ovog zakona.
Odluka o raspuštanju lokalnog parlamenta dostavlja se Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Parlament Srpske usvojio je više amandmana klubova poslanika skupštinske većine, a jedan od njih odnosi se na kriterijum o broju stanovnika potrebnih za osnivanje grada i predviđa da se potreban broj stanovnika smanjuje sa 60.000 na 50.000.

Poslanici su usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, kojim se pravno regulišu postupci utvrđivanja vremena i mjesta rođenja lica pred sudom kada je to nepoznato.

Narodna skupština usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske, kojim je predviđeno osnivanje registra cijena nepokretnosti koji bi vodila Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Usvojen je i Zakon o mirnom rješavanju radnih sporova, kojim se uređuje način i postupak mirnog rješavanja individualnih i kolektivnih radnih sporova u Srpskoj u skladu sa međunarodnim standardima i dostignućima zemalja iz bližeg i daljeg okruženja.

Narodna skupština usvojila je Zakon o sistemu internih finansijskih kontrola u javnom sektoru Republike Srpske, kojim se uređuju finansijsko upravljanje i kontrola, interna revizija i metodologija.

Usvojena je Strategija zapošljavanja Republike Srpske 2016-2020. godine, čiji su ciljevi povećanje zaposlenosti i ekonomske aktivnosti stanovništva, kao i održavanje postojećih i kreiranje novih radnih mjesta u privredi Srpske.

Usvojeni su nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u Srpskoj, te o hrani.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju kojom se osuđuje svaki oblik govora mržnje, a posebno oni koji se odnose na promovisanje terorističkih aktivnosti.

U Deklaraciji o osudi govora mržnje, koju je u Narodnu skupštinu Srpske uputio skupštinski Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju, pozivaju se organi na svim nivoima vlasti, kao i nosioci svih javnih funkcija da se, svjesni svog uticaja, ustručavaju od govora mržnje i bore protiv njega.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je prvi dio 14. redovne sjednice parlamenta, a nastavak je zakazao za utorak, 18. oktobra sa početkom u 10.00 časova.

Tanjug