Aktuelnosti RS

Suspendovana četiri granična policija iz Višegrada

20161013180910_220022

Sarajevo – Četiri granična policajca iz Višegrada privremeno su suspendovana s posla, a protiv njih je pokrenut i disciplinski postupak, jer su preko graničnog prelaza Uvac omogućili prelazak Sanjinu Sefiću, osumnjičenom da je automobilom usmrtio dvije djevojke u Sarajevu.

Iz Granične policije BiH navode da je disciplinski postupak pokrenula protiv policijskih službenika čiji inicijali su R.D, P.D, B.E. i B.A. zbog sumnje da su počinili teže povrede službene dužnosti.
Te povrede odnose se na neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka i ponašanje koje narušava ugled policijskog organa, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Zbog nesavjesnog i nepravovremenog obavljanja službenih zadataka i površnog pristupa u obavljanju službene dužnosti na graničnom prelazu Uvac omogućeno je da lice čiji su inicijali S.S. izađe iz BiH.

Granična policija BiH utvrdila je da je informacija Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo o saobraćajnoj nesreći 10. oktobra kada su smrtno stradale dvije studentkinje, te o osobi osumnjičenoj da je izazvala tu nesreću proslijeđena svim organizacionim jedinicama.

U skladu s tim, informacije su bile dostupne policijskim službenicima na međunarodnom graničnom prelazu Uvac.

Utvrđeno je da nije postojao problem u sistemu protoka informacija između organizacionih jedinica Granične policije, te da je propust prilikom kontrole S.S. uzrokovan isključivo ljudskim faktorom.

Iz Granične policije BiH poručuju da će nastaviti sa provjerama okolnosti prelaska S.S. preko granice BiH.

Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta i drugih službenika Granične policije uključenih u obavljanje graničnih provjera ili prenos informacija o događaju, biće sankcionisani, istaknuto je u saopštenju.

Sanjin Sefić prešao je u utorak ujutro granicu BiH preko prelaza Uvac i otišao u Srbiju. Njega su uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i nalazi se u ekstradicionom pritvoru u Novom Sadu.

Sefiću je na teret stavljeno da je 10. oktobra uveče kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu automobilom usmrtio dvije djevojke.

Srna