Aktuelnosti RSAktuelnosti VišegradSrbijaSvijet

Srbija i Turska čekaju BiH za autoput Sarajevo – Beograd

20180507174331_477295

Delegacija iz Turske će najvjerovatnije u narednih mjesec dana doći u Sarajevo, kada će konačno biti definisani uslovi za izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd, potvrdio je u ponedjeljak “Nezavisnim” Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH.

On je rekao da se i dalje ne zna konačni model finansiranja, ali da će projekat, uključujući oba kraka autoputa od Sarajeva preko Tuzle i preko istočne Bosne, ukupno koštati oko tri milijarde evra, mada to još nije zvanična suma.

S obzirom na to da je Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja Srbije, u Ankari u okviru posjete srbijanske delegacije Turskoj, nakon sastanka s turskim partnerima izjavila da će gradnja tog autoputa početi 2019. godine, postavlja se pitanje hoće li BiH biti spremna.

Naime, Ministarstvo saobraćaja i veza RS i dalje ostaje rezervisano prema ovom projektu, a ističu da Republika Srpska ne može odstupati od svojih strateških dokumenata kojima je definisano na koji način i u kojim dijelovima će biti građeni autoputevi i brze ceste.

[ads1]

 

Okvirna transportna strategija BiH

“Ministarstvo saobraćaja i veza podržva realizaciju infrastrukturnih projekata, ali s obzirom na to da su entiteti nadležni za transportnu infrastrukturu, RS će u skladu s usvojenim planskim i strateškim dokumentima odlučivati o izgradnji i realizaciji svih projekata na svojoj teritoriji”, naveli su oni. Podsjetili su na Strategiju transporta RS, koja je sastavni dio Okvirne transportne strategije BiH.

“Njom je predviđena izgradnja brzog puta na trasi Istočno Sarajevo – Sokolac – Rogatica – Ustiprača – Višegrad – granica Republike Srbije kao spoj koridora 5c i koridora 10, kao i izgradnja autoputa Doboj – Vukosavlje – Brčko – Bijeljina – granica s Republikom Srbijom, te izgradnja brzog puta preko Bijeljine, Zvornika i Sokoca, koji će se spajati s brzim putem Sarajevo – Vardište”, rekli su “Nezavisnim” u ovom ministarstvu.

Jusko kaže da je optimističan da će se postići dogovor koji će biti u interesu svih strana.

“Očekujem da ćemo zajedničkim radom doći do rješenja dobrog za sve. Više puta sam isticao da je ovo veliki projekt. Tvrdim da je ovaj kružni tok preko Tuzle i istočne Bosne nakon koridora 5c strateški projekt broj jedan i vjerujem da ćemo naći zajedničko rješenje”, rekao je on. Upozorio je da nema previše vremena i da se BiH ne bi smjela dovesti u situaciju da propusti ovu šansu.

[ads2]

 

Srbija kreće sljedeće godine

“Srbija je najavila da kreće sljedeće godine. Informisan sam da u velikom broju dionica već imaju gotovi projekti, tako da moramo reagovati kako bismo mogli pratiti dinamiku”, rekao je on.

Mihajlovićeva je u Ankari rekla da zna da u BiH postoje problemi u vezi s izborom rute, ali da je Srbija spremna da prihvati bilo kakav dogovor u vezi s tim, te da Srbiji odgovara i jedna i druga ruta.

“Ovo nije pitanje samo Srbije i Turske, ovo je zaista regionalno pitanje, pitanje odnosa Srbije i BiH. Srbija nema problem s tim da gradi autoput preko Požege i Kotromana, kao ni preko Sremske Mitrovice. Međutim, važno je da se napravi trojni memorandum Srbija – Turska – BiH i odredi ruta”, rekla je ona nakon sastanka s turskom građevinskom kompanijom “Tasyapi”, s kojom je dogovoreno da uradi tehničke i finansijske prijedloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Jusko kaže da je potpisivanje ovog sporazuma veliki korak naprijed i da postoji jasno opredjeljenje od stane Turske da se projekt realizuje.

“Ono što se sada dešava, kad je u pitanju BiH, je da se, u skladu sa zadnjim zaključkom kada je bila delegacija iz Turske prije mjesec dana u Sarajevu, dostavi zvanična informacija o načinu i modelu finansiranja obje dionice. Nakon toga ćemo mi, kako sa državnog, tako i s entitetskih nivoa, moći pokrenuti aktivnosti koje će uslijediti nakon toga”, rekao je Jusko.

nezavisne.com