Breaking News
Home / Foto / Dnevnik starog Višegrada / SJEĆANjA MILOVANA JEVĐEVIĆA O „VISTADU“

SJEĆANjA MILOVANA JEVĐEVIĆA O „VISTADU“

MILOVAN-JEVDJIC
VIŠEGRAD – U pogonima „Vistada“ radio je dvije godine sad pokojni Milovan Jevđević iz Šeganja koji je prije nekoliko godina ispričao svoju priču o ovoj velikoj višegradskoj fabrici.

„ Sjećam se da je bilo 4.000 radnika. U pogonu je bilo 20 velikih mašina na kojima su radili varioci, kovači, tu se grijalo željezo i pravile bombe i upaljači za njih“, pričao je Jevđević.

On je ispričao da su to bile bombe „kragujevke“ od stotinu kilograma ali ih svi radnici nisu mogli vidjeti.

„Fizički radnik je zarađivao dinar na sat, dnevnica je bila osam dinara dok su majstori imali i pet dinara po jednom satu. Svako sedam dana na šalteru smo dobijali kesu sa zarađenim novcem. Tada se za sedam dinara mogla kupiti vreća brašna“, sjećao se Jevđević.

„Srećni su bilii oni koji su radili u „Vistadu“. Bilo je mnogo radnika iz Višegrada ali i stručnjaka iz Srbije, „ isticao je Jevđević.

Prema njegovim riječima bombe su se punile u trotilnici na Okolištima.

„U Višegradu je tada automobil imao samo gazda Stanković ali je više volio da se voza u čezama. On je bio duša od čovjeka i lijepo se ophodio prema radnicima. Uvijek je nosio šešir a živio je u vili iznad fabrike“, „ prisjećao se Jevđević.

Kad je jednog dana 1941.godine Jevđević došao na prijavnicu fabrike rekli su mu da Srbi ne mogu raditi u njoj i polako se vratio kući.

„Na ćupriji se okretao njemački tenk i tom prilikom je izbio dva kamena bloka. Nema šale, rat je počeo“, zaključio je Jevđević.

 

R. TASIĆ – visegradskevijesti.com

Check Also

32693331_2140751649489124_6376006253742653440_n

Višegrad 1938. godine

Višegrad 1938. godine – Kraljevina SHS , otvaranje Narodnog doma ( kasnije gimnazije) sagrađenog u …

Powered by Master Media (TM)