Aktuelnosti RS

Počinje emitovanje digitalnog signala

20161013232134_220058Sarajevo – Testno emitovanje digitalnog signala u BiH počinje danas, a signal će biti pušten tačno u podne u RTV domu u Sarajevu i zgradi Radio-televizije RS u Banjaluci.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH saopšteno je da time završava prva faza digitalizacije prenosne i emisione opreme u BiH. U narednoj fazi se planira pokrivanje digitalnim signalom i preostalih šest digitalnih oblasti, odnosno cijele teritorije BiH. Signal će pokrivati područja Sarajeva, Banjaluke i Mostara.

– Građani koji imaju TV prijemnike novije generacije treba da znaju da oni imaju ugrađene modele za prijem ovog signala, a onima koji imaju starije prijemnike preporučujemo da ne kupuju resivere za prijem digitalnog signala dok ne bude riješen način finansiranja i nabavke resivera, odnosno dok ne budu utvrđeni minimalni tehnički zahtjevi koje moraju ispunjavati za kvalitetan i nesmetan rad – saopšteno je iz resornog ministarstva.

Javni RTV servisi će nastaviti analogno emitovanje svojih programa, tako da građani neće biti uskraćeni za prijem signala sa BHRT-a, RTRS-a i FTV-a. Testno emitovanje digitalnog signala trebalo bi da traje 90 dana.

O početku testnog emitovanja digitalnog signala juče je bilo riječi i na sastanku premijera RS Željke Cvijanović sa direktorom RTRS-a Draškom Milinovićem i generalnim direktorom kompanije “m:tel” Markom Lopičićem.

Milinović je izjavio da je RTRS spreman za početak testnog digitalnog emitovanja naglasivši da će se upravljanje ovim signalom obavljati iz HEADEND-a koji je smješten u RTV domu u Banjaluci i putem digitalne opreme koja je u vlasništvu javnog emitera RS.

Cvijanovićeva je istakla da je proces prelaska sa analognog na digitalni signal vođen sa namjerom da se zaštite interesi javnog emitera Srpske.

glassrpske.com