Aktuelnosti RS

Kalinić: Priča o Dodiku i FBiH – podvala i manipulacija

040163

Poslanik prvog saziva NSRS Dragan Kalinić istakao je da je informacija da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 1994. godine, kao poslanik, pomagao u stvaranju Federacije BiH najobičnija podvala i manipulacija.

– Riječ je o najobičnijoj podvali, manipulaciji ili, što bi se reklo, novom sarajevskom marifetluku – upozorava Kalinić, koji je 1994. godine, kao i Dodik, bio narodni poslanik.

Kalinić je naglasio da na spisku navodnih delegata Ustavotvorne skupštine FBiH iz 1994. godine, koji je samo nekoliko dana prije lokalnih izbora objavljen u nekim medijima, vidi poslanike Saveza reformskih snaga, Socijalističkog saveza i Saveza komunista iz predratnog parlamenta BiH.

– Nekim ljudima je to jednostavno napakovano, uvjeren sam da ni danas određeni broj njih ne zna da su na tom spisku, te da ih niko nije ni pitao da ih stavi na spisak delegata te Ustavotvorne skupštine FBiH – rekao je Kalinić.

On napominje da su neki od njih, uključujući Dodika, u to vrijeme bili aktivni članovi Parlamenta Republike Srpske, pa je pravno neodrživo da istovremeno budu članovi dva parlamenta.

– Ali, kao što je bilo tako je i ostalo u FBiH – ako nema autentičnih srpskih predstavnika, dobri su i virtuelni, papir sve trpi. A kako je ova informacija potekla od nesuđenog portparola takozvanog Saveza za promjene, vidi se da oni zapravo nisu nikakav savez za promjene već nastavljaju da budu ono što su i bili – savez za podvale – zaključio je Kalinić.

Izvor: SRNA