Aktuelnosti RS

“BRAT U BALIJAMA, JA U USTAŠAMA, OTAC U ČETNICIMA” Ovako je porodica iz Mostara završila devedesetih na zaraćenim stranama

31Yk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWWprN01EQV8vOTUxM2JiN2ZmZWIyYWIxZjU5YThhM2NmZmNhMzk2NzIuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Jedan grad, dva brata i otac u tri različite vojske. Ukratko, tako je ratnih devedesetih godina na prostoru nekadašnje Jugoslavije sudbina podelila karte porodici Laketa iz Mostara. Zorak Laketa, jedini preživeli, 25 godina kasnije ispričao je za RTS priču o, kako je naziva, porodičnoj tragediji i o tome koliko je zlo sam rat.

Ranjene mostarske zgrade još svedoče o poslednjem ratu u Bosni i Hercegovini, a Zoran Laketa o tome kako su otac i dva sina proveli rat na tri zaraćene strane.

– Brat mi bio u balijama, ja u ustašama, a otac u četnicima – kaže Zoran.

Mostar
FOTO: RTS / SCREENSHOT
Mostar

Zoran je imao 25 godine kada je rat došao i do grada na Neretvi. Njegov brat Goran bio je godinu mlađi.

– Bili smo raja! Tako smo odgajani da smo živeli ovde i sa muslimanima, danas Bošnjacima, sa Hrvatima… – objašnjava sagovornik RTS.

 [ads1]

Dotadašnji jedinstveni Mostar postao je podeljen na zapadni i istočni, hrvatski i muslimanski. Ulica Alekse Šantića tokom najžešćih sukoba bila je linija razdvajanja.

– Onda ti svi okolo govore “Počeo je rat” i onda ti koji si bio tu, u čitavom Mostaru, odjednom imaš samo pola Mostara – tako je Zoran odgovorio zašto je ostao da se bori za Hrvatsko veće odbrane (HVO).

Zoran LaketaFOTO: RTS / SCREENSHOT
Zoran Laketa

Njegov brat, zbog najboljeg prijatelja Adisa, odlazi sa muslimanima u Armiju BiH, a otac je mobilisan u Vojsku Republike Srpske.

– Da je Gogo poginuo, javio je radio. Niti znam gde, niti s kim, ni kad, ni zašto, a između ostalog možda sam i ja pucao. Faktički, mi smo bili na dve strane, možda sam i ja pucao, možda sam brata ubio. Poginuo je s ovog mesta, tu je ispaljena granata i pala je dole – priča Zoran.

Mesto odakle je ispaljena granataFOTO: RTS / SCREENSHOT
Mesto odakle je ispaljena granata

Granatu je ispalila HVO, brat mu je sahranjen zajedno sa borcima Armije BiH na Šehitlucma, pored pozorišta.

[ads2]

Susret s ocem nakon rata

Otac i majka preživeli su rat, a prvi Zoranov susret sa ocem Ratkom pomogao je Crveni krst.

– Pitao sam: “Gde si, Ratko, šta ima?” Zagrlio me je. Šta će mi reći? Da neće možda “da nisi bio u ustašama”, “gde ti je brat balija” ili “Ja sam bio u četnicima”? Zagrlio me je, ćaća mi je, otac mi je – objašnjava Laketa.

Zoran sa suprugom i dve ćerke danas živi u Mostaru. Posle rata decu je krstio u pravoslavnoj crkvi, majka i otac su mu sahranjeni na gradskom groblju Sutini.

Grobno mesto oca RatkaFOTO: RTS / SCREENSHOT
Grobno mesto oca Ratka

– Moja je poruka da se nikad nikome ne ponovi ovo što se meni desilo – zaključuje Laketa.

 

RTS/A.R.