Breaking News
Home / Izbori / Izbori 2018 / Vlast sigurna u pobjedu, SzP poranio po glasove

Vlast sigurna u pobjedu, SzP poranio po glasove

20180908104158-269195

Političke partije i nezavisni kandidati u Republici Srpskoj zvanično su u petak počeli predizbornu kampanju, a u oba politička bloka su uvjereni da će upravo oni ponijeti titulu pobjednika na opštim izborima.

U trku za glasove krenulo je u petak više 7.000 kandidata u BiH, a birači u Srpskoj prve nedjelje u oktobru biraće novog člana Predsjedništva BiH iz Srpske, predsjednika i dva potpredsjednika RS, poslanike u Narodnoj skupštini RS te srpske predstavnike u Parlamentu BiH.

Predstavnici vladajućih i opozicionih stranaka u Srpskoj u kampanju su krenuli iz Banjaluke, gdje su simbolično, kao i pred svake izbore, zalijepili prve izborne plakate, uz jasnu poruku da je ključni cilj pobjeda.

Lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, naglasio je poslije lijepljenja plakata da će SNSD zabilježiti veličanstvenu pobjedu i to na dobrobit Srpske.

– Sve ankete govore da imamo veliku podršku. Očekujemo fer i poštene izbore, koji su potrebni Srpskoj. SNSD želi stabilnost RS koja može stabilno ići naprijed samo sa SNSD-om, Željkom Cvijanović kao predsjednikom i sa mnom u Predsjedništvu, jer znamo odgovore na mnoge izazove – rekao je Dodik.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović, koja se bori za mjesto predsjednika Republike, vjeruje u pobjedu SNSD-a i koalicije koju čine sa DNS-om i SP-om.

– Vjerujem da građani razumiju da samo stabilne institucije i vlast, a ne neki raštimani orkestar, mogu raditi na povećanju plata, penzija, graditi, štititi i čuvati interese Srpske i zadržati njen ustavni kapacitet. Namjeravamo tako raditi i u budućnosti – istakla je Cvijanovićeva.

Uvjeren u izuzetno dobar rezultat u kampanju je ušao i DNS. Predsjednik partije Marko Pavić rekao je da su okosnica njihovog programa očuvanje Srpske, ekonomija, zapošljavanje i briga o marginalizovanim grupama stanovništva.

– DNS ne želi da se bavi prošlošću, već želi da građanima predstavi svoju viziju budućnosti Srpske i BiH. Očekujemo da budemo nezaobilazni faktor u formiranju vlasti – rekao je Pavić.

Zamjenik predsjednika DNS-a Nedeljko Čubrilović je kazao da istraživanja govore da podrška DNS-u nikad nije bila veća.

– Izborna kampanja treba da bude festival demokratije i da se unosi što više optimizma među građane RS i narode u BiH, a DNS će se tako i ponašati – rekao je Čubrilović.

Prvi plakat su zalijepili i socijalisti, a šef Gradskog odbora SP-a Goran Selak naglasio je da narod vjeruje u njih.

– Mi smo narodna partija i naša politika je politika za svakog čovjeka – naveo je Selak.

Čelnici opozicionog bloka su kampanju otvorili u svitanje, ispijanjem kafe u ranim jutarnjim časovima, u skladu sa izbornim sloganom “Sviće”. Podvukli su da mora doći do promjene vlasti da bi Srpska zakoračila u bolju budućnost.

 

Njihovi kandidati za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH Vukota Govedarica i Mladen Ivanić su počeli kampanju potpisivanjem “ugovora sa narodom”, kojim garantuju da će štititi RS.

– Krećemo u najveću mirnodopsku bitku od postanka RS, koja se, hvala Bogu, ne vodi oružjem, već znanjem, obrazovanjem, poštenjem, radom i odgovornošću – rekao je Govedarica.

Ivanić je poručio da treba gledati u budućnost.

– Narod ima osnovu da vjeruje da će biti bolje, jer može biti bolje bez velikih napora sa više reda – rekao je Ivanić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović pozvao je učesnike u kampanji da se uzdrže od teških riječi i da argumentima uvjere ljude da u što većem broju izađu na izbore. Lider NDP-a Dragan Čavić izjavio je da će koalicija NDP-NS-SNS-partija “Sloboda” promovisati vrijednosti koje su neophodne za bolju budućnost i rješavanje brojnih problema.

Predstavnici partija i kandidati su širom RS uputili poruke biračima te dijelili reklamni materijal, a slične korake su preduzeli kandidati u FBiH. Kampanja će trajati do 5. oktobra u ponoć, a prvi put na izborima 7. oktobra, na oko 5.500 birališta biće postavljene providne biračke kutije.

Opšti izbori se sprovode za:

* tri člana Predsjedništva BiH

* predsjednika i dva potpredsjednika RS

* poslanike u Narodnoj skupštini RS

* poslanike u Parlamentu BiH

* poslanike u Parlamentu FBiH

* skupštine deset kantona u FBiH

Ključne brojke

* 128 ovjerenih političkih subjekata

* 804 ovjerene kandidatske liste

* 7.497 kandidata

* 3.352.933 birača sa pravom glasa

* 8,5 miliona KM koštaće izbori

glassrpske.com

Check Also

130609

Dodik: Dogovoreno da se razriješe ambasadori i konzuli iz reda Srba

    Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je nakon sastanka sa Željkom Cvijanović, predsjednikom …

Powered by Master Media (TM)