Izbori 2018Politika RS

PETRIČEVIĆU PRIVREDA, TRIVIĆEVOJ PROSVJETA Poznat gotovo kompletan sastav buduće vlade Srpske

vlada-rs-foto-S-PASALIC

 

Nakon međupartijske podjele resora u novoj vladi Srpske, poznata su i imena gotovo svih ministara koji će činiti tim Radovana Viškovića.

Najveće iznenađenje jeste to što je Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića dobila Ministarstvo prosvjete i kulture, jer se do sada govorilo o resorima trgovine ili porodice. Natalija Trivić pominje se kao jedina opcija za novu ministarku prosvjete, pod čijom nadležnošću više nije visoko obrazovanje.

 

[ads1]

 

Ono je, prema novom Zakonu o republičoj upravi, pripojeno Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, a ministar će biti Srđan Rajčević iz SNSD. On je aktuelni direktor Agencije za infomaciono društvo RS.

 

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Natalija Trivić

Novoformirano Ministarstvo privrede i preduzetništva pripalo je NDP Dragana Čavića, a saznajemo da će partija za ministra da predloži Vjekoslava Petričevića, koji se izjašnjava kao Hrvat. Petričević je direktor filijale jedne od banaka u Doboju.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave ostaje Lejla Rešić iz DNS, a drugi resor koji će da dobije Marko Pavić jeste Ministarstvo saobraćaja i veza. Kako saznajemo, novi ministar će biti Dragutin Rodić, koji prvo nije uspio da osvoji mandat poslanika u Predstavničkom domu, a potom ni delegatsko mjesto u Domu naroda BiH.

To znači da aktuelni ministar saobraćaja Neđo Trninić, koga je lider SNSD Milorad Dodik davno proglasio za nepoželjnog, odlazi s te pozicije. Istovremeno, Nedeljko Čubrilović i dio bivših članova DNS okupljenih oko njega, dobiće Ministarstvo trgovine i turizma, a novi ministar trebalo bi da bude neko iz Foče, i to hrvatske nacionalnosti.

U Ministarstvu pravde ostaje Anton Kasipović, na čelo Ministarstva finansija dolazi direktorka Poreske uprave Zora Vidović, dok je žestoka borba unutar SNSD oko Ministarstva unutrašnjih poslova. Sadašnji ministar Dragan Lukač želi da ostane na toj poziciji i naredne četiri godine. Istovremeno, lider SNSD Milorad Dodik bi da novi ministar postane šef Uprave kriminalističke policije Siniša Kostrešević.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Siniša Kostrešević

Ministar zdravlja i socijalne zaštite biće Alen Šeranić (SNSD), a ministar energetike i rudarstva trebalo bi da bude lider SP Petar Đokić. Na čelo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dolazi Boris Pašalić, aktuelni pomoćnik ministra Steve Mirjanića.

 

[ads2]

 

Ostaje Golićeva

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ostaje SNSD i vodiće ga dosadašnja ministarka i potpredsjednica Vlade Srebrenka Golić iz SNSD. Ovoj partiji ostaje i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, ali još nije potpuno sigurno da li ministar ostaje Zlatan Klokić.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite ostaju socijalistima, koji tvrde da još ne znaju ko su im budući ministri. U kuloarima se pominju Milenko Savanović, Dragutin Škrebić i Slobodan Župljanin.

srpskainfo.com