Aktuelnosti Višegrad

Višegrad: Potvrđena nova skupštinska većina predvođena SNSD-om

211473

 

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Višegrad potvrđena je nova skupštinska većina predvođena SNSD-om čiji će cilj biti nastavak razvoja Višegrada.

Odbornici nove skupštinske većine koju čine SNSD, DNS, SPS, SDA i samostalni odbornik koji zastupa politiku Narodne partije Srpske Mladenko Tasić usvojili su Nacrt rebalansa ovogodišnjeg opštinskog budžeta od 12.165.642 KM.

Za novog predsjednika Skupštine opštine Višegrad izabran je Srpko Baranac iz DNS-a, a za potpredsjednika Edin Karaman iz SDA.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je nova skupštinska većina odlučila da nastavi sa razvojem Višegrada,donošenjem odluka koje su dvije godine zaustavljene.

 

[ads1]

 

 

On je istakao da je bivši predsjednik Skupštine opštine Muamer Sofović zloupotrijebio svoj položaj i bez razloga htio da sa današnje sjednice udalji odbornika SNSD-a Darka Andrića, ali mu to nije uspjelo.

– Svjedoci ste da smo u prethodnom mandatu uradili veliki broj projekata i da je Višegrad krenuo uzlaznom putanjom, ali zbog pojedinaca imali smo stagnaciju i suočeni smo bili sa privremenim finansiranjem. Nova skupštinska većina nastavila je sa radom po Poslovniku, Statutu i zakonu. Usvojen je dopunjeni dnevni red. Predsjednik Skupštine razriješen je dužnosti i imenovan je novi, a razriješen je i potpredsjednik Skupštine /Marko Nikolić/ i imenovan novi – naveo je Đurević.

On očekuje da će do Nove godine biti održano pet sjednica na kojima će biti usvojen rebalans budžeta, prijedlog budžeta i druge odluke s ciljem razvoja Višegrada.

– Biće veliki broj projekata u narednom periodu u saradnji sa Olimpijskim centrom Јahorina, Andrićgradom, Vladom Republike Srpske, Hidroelektranom `Višegrad`, na zadovoljstvo svih građana Višegrada i Republike Srpske – najavio je Đurević.

Novoizabrani predsjednik Skupštine opštine Višegrad Srpko Baranac rekao je novinarima da Višegrad ulazi u mirnije vode i da će fokus biti na razvoju.

– Fokus mog zalaganja je napredak Višegrada, nova radna mjesta, izgradnja akva-parka, nastavak izgradnje Andrićgrada, podrška mladima da ostanu u Višegradu i podrška natalitetu. Učiniću sve da u lokalnom parlamentu zaživi tolerancija, a svi koji žele dobro Višegradu su dobrodošli i pozivam sve odbornike da razmisle i da nađemo zajedničko rješenje kako bismo pokazali da imamo hrabrosti da prevaziđemo probleme – naveo je Baranac.

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Višegrad izabrani su vršioci dužnosti načelnika odjeljenja: za finansije Milan Јakšić, za inspekcijske poslove Milica Stančić, za opštu upravu Milan Đukić, za privredu Milan Tasić i Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Aleksandar Kojić.

 

[ads2]

 

 

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije Milan Јakšić rekao je da je Nacrt rebalansa budžeta za tekuću godinu okvirno uvećan za 670.000 KM, najviše zbog rasta poreskih prihoda.

– Na rashodovnoj strani rebalansom će biti ispravljeno neopravdano smanjenje plata zaposlenih u obdaništu, omogućen nastavak održavanja troškova javne rasvjete, rada vatrogasne jedinice – naveo je Јakšić.

Bivši predsjednik Skupštine opštine Višegrad Muamer Sofović prekinuo je današnje zasjedanje, tvrdeći da nema uslova za normalan nastavak sjednice, a zajedno sa njim sjednicu su napustili odbornici opozicije: SDS-a, Ujedinjene Srpske, PDP-a, Srpske napredne stranke Republike Srpske i jedan samostalni odbornik Mirko Majstorović koji zastupa politiku Demosa.

RTRS