Auto-moto

Veliki povratak: Moskvič pokreće proizvodnju

20221021110831_741527

 

Skladno najavama, Rusi su čvrsti u namjeri da do kraja ove godine pokrenu proizvodnju.
Bilo je to u maju kada je moskovski gradonačelnik samo nekoliko sati nakon što je Renault prodao svoje pogone Avtovazu objavio kako će reinkarnirati legendarnu rusku marku. Moskvič, koji je prestao postojati 2006. godine, sada se vraća na scenu, a prvi primjerci iz tvornice će početi silaziti već u decembru ove godine, saznaje Rojters.

 

[ads1]

 

 

Službeni internacionalni naziv nekadašnje Renaultove tvornice sada je Moscow Automobile Factory Moskvich.

“Automobilska industrija je doživjela ozbiljan krah ove godine, ali uprkos tome, nadam se da ćemo moći pokrenuti tvornicu Moskvič u decembu uz pomoć ministarstva industrije i trgovine“, izjavio je moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin, saznaje agencija Interfax.

Plan je da tvornica do kraja godine proizvede 600 automobila, od čega će njih 200 biti na električni pogon. Plan za sljedeću godinu je daleko optimističniji, čak 50.000 primjeraka. Jedino što je ostalo nepoznato je koji će se modeli uopće proizvoditi.

Prema dostupnim informacijama, ova bi tvornica trebala postati centar ruske autoindustrije po pitanju električnih vozila. Kancelarija gradonačelnika i Kamaz već su se ranije dogovorili kako će u modernizaciju tvornice uložiti oko 83 miliona evra. Kamaz je u potrazi za partnerom u području proizvodnje automobila, a pretpostavlja se kako je najizglednija suradnja s kineskim partnerom, kompanijom JAC.

Podsjetimo, Renault je Avtovazu prodao svoju tvornicu po cijeni od 1 ruskog rublja ili 0.017 eura, ali uz pravo prvo otkupa u narednih šest godina. U pogonima u Moskvi proizvodili su se Renault Arkana, Duster i Captur te Nissan Terrano.

(Index)

 

 

[ads2]