Region

VELIKI NAPORI SE ISPLATILI: Carević predložio Kusturicu za počasnog građanina Budve

123457_mokra-gora-pozar-0208-2021-foto-d.-karadarevic-3_f

PREDSEDNIK Opštine Budva Marko Carević predložio je režisera Emira Kusturicu za počasnog građanina Budve.

 

Predlog odluke o proglašenju Nemanje Kusturice, kako je imenovan u tom dokumentu, za počasnog građanina, naći će se u ponedeljak na dnevnom redu sednice lokalnog parlamenta, čije je održavanje neizvesno, prenose Vijesti.

Ako odbornici opozicije iz redova Demokratske partije socijalista ne budu dali kvorum skupštinskom Odboru za statut i propise, sednica neće moći da bude održana.

 

 

[ads1]

 

– Nemanja Kusturica je režiser, scenarista, pisac, osnivač i direktor filmskog i muzičkog festivala Kustendorf, dvostruki je dobitnik Zlatne palme, filmskog festivala u Kanu. Nagrađen je Zlatnim lavom na festivalu u Veneciji… Nosilac je Odrden viteza rada, umetnosti i književnosti, ambasador UNICEF-a u Srbiji od 2007, piše u obrazloženju odluke.

Kako se navodi, Kusturica je uložio velike napore da podrži kandidaturu Budve i opština Boke za projekat Evropska prestonica kulture.

– Kusturica kao izuzetan umetnik i svestrana ličnost zaslužuje da se nađe na listi počasnih građana Budve, i kao takav doprinese izgradnji kulturne scene našeg grada i sveukupne promocije Budve, piše u obrazloženju Carevićevog predloga.

[ads2]