Aktuelnosti Višegrad

Uskoro otvaranje Višegradske ćuprije

Cuprija-odluka-640x360

Višegradska ćuprija uskoro bi mogla biti otvorena, zaključeno je na današnjem sastanku Srebrenke Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju bh. entiteta Republika Srpska s Omerom Farukom Alimcijem, koordinatorom Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) za Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Golić je nakon sastaka izjavila da je dogovoren slijed koraka koji je potrebno učiniti, odnosno da TIKA dostavi projekat izvedenog stanja za koji su potvrdili da je u završnoj fazi.

“Slijedi izbor licencirane kuće koja će izvršiti tehnički prijem, kad se dostavi zapisnik mi izdajemo upotrebnu dozvolu. Svi nedostaci koji su bili na mostu su otklonjeni”, istakla je Golić.

[ads1]

Dodala je da se nakon toga u vrlom kratkom vremenu može izdati upotrebna dozvola.

“Ovakvi projekti su mnogo značajni. Radi se o mostu, spomeniku kulture pod zaštitom UNESCO-a, zdanju koje može biti na ponos opštini Višegrad i svim građanima koji tu žive te velika turistička atrakcija znajući kada je sagrađen i ko ga je sagradio”, kazala je Golić.

Zahvalila se TIKA-i na sanaciji ovog mosta i dodala da su pričali i o “drugim objektima pod zaštitom, kao što je most na Žepi gdje su predstavnicima TIKA-e dali ideju da pokušaju putem svoje vlade da obezbjede sredstva kako bi krenuli i u tu zajedničku investiciju”.

Alimci je kazao da je most Mehmed-paše Sokolovića zajednički projekat.

“Restauracija mosta je završena i u fazi smo prikupljanja dokumentacije za tehnički prijem. Uskoro ćemo odabrati firmu koja će napraviti izvještaj”, rekao je Alimci i dodao da su na današnjem sastanku razgovarali o tome kako što prije završiti projekat.

“Iskreno se nadam da će ovaj most biti simbol mira. Zahvaljujem se i opštini Višegrad na saradnji i nadam se da ćemo u skorije vrijeme svi zajedno otvoriti most”, rekao je Alimci.

[ads2]

On je podsjetio da je projekat obnove mosta dugog 180 metara s 11 lukova počeo 2009. godine. Konačna vrijednost obnove nacionalnog spomenika će biti poznata naknadno, jer je potrebno obračunati dodatne troškove otklanjanja nedostataka nakon restauracije.

Most Mehmed-paše Sokolovića spaja obale rijeke Drine u Višegradu, u blizini granice između Bosne i Hercegovine i Srbije i predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela osmanske arhitekture u razdoblju od 15. do 19. vijeka u BiH. Izgrađen je po naredbi Mehmed-paše Sokolovića, osmanskog velikog vezira od 1565. do 1579. godine, koji je bio porijeklom iz Bosne.

Most je postao svjetski poznat i zahvaljujući romanu “Na Drini ćuprija” za koji je bh. pisac Ivo Andrić 1961. godine nagrađen Nobelovom nagradom za književnost.

tv1.ba