Region

Uklonjen krst sa Sahat kule u Podgorici!?

108042
Sa kule u glavnom gradu Crne Gore skinuto je hrišćansko obilježje. Mitropolija crnogorsko-primorska ističe da je to “nečuvena odluka”.

Krst sa Sahat kule u Podgorici, koji je više od stotinu godina bio njeno obilježje, uklonjen  jetokom restauracije ovog objekta i rekonstrukcije trga Bećir-bega Osmanagića, pišu Večernje novosti.

Povodom ovoga reagovali su iz Mitropolije crnogorsko-primorske, ocjenjujući da se radi o skandaloznoj odluci podgoričkih vlasti. Pozivaju na odgovornost sve koji su donijeli takvu odluku, zahtijevajući od nadležnih da se krst što prije vrati na Sahat kulu.

Glavnu riječ u rekonstrukciji Sahat kule ima Podgorica na čijem čelu je Slavoljub Stijepović, dok projekat vrijedan milion evra finansira turska agencija Tika.

Protojerej i sekretar Crkvene opštine Podgorica Predrag Šćepanović kaže da bi Mitropolija crnogorsko-primorska takođe osudila i da je sa nekog objekta “skinut polumjesec ili bilo koje drugo obiljlježje naše braće muslimana ili bilo koje druge vjerske organizacije”.

“Јa bih reagovao kao sveštenik, čovjek i Podgoričanin. Krst na Sat kuli je posljednjih 100 godina bio njeno obilježje. Uklonjen je restauracijom koja se obavlja iza očiju javnosti i znatiželjnog posmatrača i ljubitelja kulture i starina. Ta vijest nas je zaprepastila. Ako sto godina krst nikome nije smetao, čudimo se da se sada pokreću inicijative da krst kao simbol većinskog pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori bude uklonjen”, kaže sveštenik Šćepanović.

Protojerej stavrofor Velibor Džomić podsjeća da je 12. aprila zajedno sa sveštenikom Mirčetom Šljivančaninom na zvaničnom sastanku obavijestio zamjenika gradonačelnika Podgorice Časlava Vešovića da do njih stižu informacije da će krst biti uklonjen.

“Vešović je izričito naglasio i dao riječ da rekonstrukcija kule mora biti obavljena tako da objekat i sve na njemu bude očuvano u zatečenom stanju. Sada tražim od njega da održi datu reijč”, kaže Džomić.

Sahat kula je sagrađena 1667. godine i dugo je bila vojno utvrđenje. Nakon oslobođenja Podgorice od Turaka, oko 1890. godine, na vrhu ove građevine visoke 16 metara postavljen je veliki metalni krst koji je stajao sve do ovih dana.

Izvor: Večernje