Aktuelnosti RS

Udruženje Čast otadžbine: Otvoreno pismo Incku – prestanite da prijetite

086625
Udruženje Čast otadžbine uputilo je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku u kojem mu poručuju da prestane da prijeti i da ne traži gdje su tačke oko kojih nema kompromisa.

“Prosto je nevjerovatno da nećete da prestanete tretirati Srbe kao zločince i najgluplje stanovnike Balkanskog poluostrva. Da li znate da ima Srba koji umiju čitati? Da li Vam je poznato da Ustavni sud BiH već 11 godina nije legitiman? Da li znate ili ste čuli da postoji negdje neki sud koji danas važi, a sutra ne, i tako u nedogled? Da li postoji sud čije su odluke u 50 odsto slučajeva legitimne, a ostalih 50 odsto nisu? Da li ste svjesni da ste vašim djelovanjem kao visoki predstavnik taj isti sud naveli da krši ljudska prava”, navodi se u otvorenom pismu Incku.

Udruženje Čast otadžbine predlaže Incku da “na efikasan način i u duhu zakona i zakonitosti odluke ovog i ovakvog suda stavi van snage”, te da donese ultimativni rok za izbor novog Ustavnog suda po principu “dva plus dva plus dva” gdje bi se predsjednik mijenjao svakih šest mjeseci, a njegov glas bi vrijedio duplo pri neriješenom ishodu glasanja, uz obavezan institut zaštite nacionalnog interesa.

Iz ovog udruženja pitaju Incka da li ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova stavlja u kontekst spekulacija i zašto, u skladu sa namjerama “eminentnih” bošnjačkih krugova, Rusiju javno diskfalikuje.

“Da li zato što, kako oni kažu, Rusija pomaže pravoslavlje? Znamo odgovore gospodine, visoki predstavniče, i sigurni smo, u skladu sa stogodišnjom tradicijom srbocida na ovim prostorima, da nije aktuelnih geopolitičkih promjena u svijetu, Vi bi ste sa Vašim mentorima, umjesto da mirite ovdašnje narode i dajete im ravnopravni tretman, već odavno uradili stvari koje bi zapalile Balkan sa željom da dovedete do novih prekrajanja granica po oprobanom evroatlantističkom principu koji sprovodite i koji glasi – što manje Srba i što manje njihove teritorije”, ističe se u pismu, koje je potpisao predsjednik Udruženja general Rodoljub Anđić.

Iz Udruženja Čast otadžbine poručuju Incku da su svjesni da mu dodatnu nervozu unosi hrabrost i istrajnost predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, što obesmišljava ulogu visokog predstavnika, a istovremeno i činjenica da on svojim djelovanjem ujedinjuje srpski korpus i marginalizuje one koji su podlegli ucjenama i prijetnjama.

“Poznate su nam floskule po kojima i naše udisanje vazduha predstavlja kontinuitet veliko-srpskih ideja ili nekih pretenzija ka drugima, pa Vas javno molimo da nam izložite bar jednu ideju ili postupak po kome Srbi mogu biti bioliški prisutni na svojim ognjištima. Ne brinite, mi znamo da su uslovi pod kojima treba da žive Srbi u Bosni još davno napisani u klerofašističkom projektu koji treba da se sprovede do kraja, odnosno kako Srbi ne treba više uopšte da žive”, navodi se u pismu.

Iz ovog udruženja naglašavaju da Incko dobro zna da je politika dvostrukog aršina i samo njihove istine, koštala mnoge Јevreje, Rome i Srbe najvećeg etničkog čišćenja u 20. vijeku.

“Monstruozne podvale svjetskoj javnosti da se žrtva proglasi zločincom naplaćivane u kontinuitetu životima Srba je proces koji je trebalo da prestane mirovnim sporazumom i uplitanjem civilizovane Evrope koju baš Vi predstavljate, a ne da ponovo raspirujete mržnju i prizivate sukobe. S toga nam, visoki predstavniče, ne prijetite i ne tražite gdje su tačke oko kojih nema kompromisa. Od kada je Srba i pravoslavlja, krst časni i krsna slava uvijek su bili važniji i od ognjišta i od srebrenjaka, a Boga mi, i od glave”; poručuju iz Udruženja Čast otadžbine u otvorenom pismu Incku.

SRNA