Aktuelnosti VišegradIzdvajamoVideo

U Višegradu završen 13. “Kustendorf”

 

[ads1]

Ovogodišnji 13. “Kustendorf” završen je tradicionalnom dodjelom nagrada -Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog jajeta. Festival je okupio veliki broj velikanasavremenog filma i mlade filmske stvaraoce.

KUSTENDORF

O nagradama je odlučivao međunarodni žiri u kojem su bili italijanski reditelj Paolo Virci, francuski pisac i scenarista Tonino Benakvista i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev.Za najbolji film proglašen je “Božićni poklon”, te je Zlatno jaje otišlo u ruke Bogdanu Murešaneu iz Rumunije. Bronzano jaje pripalo je Ingride Santos iz Španije za film “Bif”, a Srebrno Aliakseju Palujanu iz Belorusije za “Jezero sreće”.

Priznanje za najpoetičniji film dobio je reditelj Dimitar Kutmanov za ostvarenje iz Bugarske “Daleki dom”, a Specijalno priznanje dodijeljeno je Andreju Huculeaku iz Rumunije za “Havana, cuba”. Nagradu “Vinko Filač” za najbolju fotografiju dodijelio je francuski direktor fotografije Mišel Amatje Hamedu Bagheianu za iranski film “Drugi”.

U konkurenciji u takmičarskom programu bilo je 21-no ostvarenje mladih autora iz Kine, Rumunije, Belorusije, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Švajcarske, Srbije, Izraela, Španije, Poljske, Irana, Hrvatske i Francuske. Zatvarajući festival, njegov osnivač je govorio o kinematografiji i festivalu koji traje 13 godina.

 

[ads2]

 

DODIJELJENO ZLATNO, SREBRNO I BRONZANO JAJE
EMIR KUSTURICA,

“Ne treba zaboraviti da smo mi 2008. i 2009. godine prikazivali filmove sa 35 milimetarske trake. I da se posle toga, ne samo ovaj festival, iz analognog prebacio u digitalni svet. Sećam se i sa muzikom je bilo isto samo deset godina ranije. Danas ne postoji veliki i popularni pevač ili bend koji ne snima analogno. To ne znači da će kinematografija da se vrati uanalogno doba, ali znači da treba biti veoma tvrdoglav”.

Gost Kustendorfa bio je i legenda jugoslovenskog filma Puriša Đorđević, kojem je tokom otvaranja dodijeljena nagrada za životno djelo.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO DODIJELJENA PURIŠI ĐORĐEVIĆU

PURIŠA ĐORĐEVIĆ,

„Svi se pitaju zašto sam živ a imam 95 godina. Reći ću vam zašto. Ja sam seljačkog porekla i nikad nisam jeo voće“.

Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ održava se svake godine u etno-selu Drvengrad na brdu Mećavnik kod Mokre gore. Prvi festival otvoren je 14. januara 2008. godine.