Aktuelnosti RS

U ponedjeljak osmi talas anketiranja domaćinstava u Srpskoj

20210910153749_376502

 

Republički zavod za statistiku će od ponedjeljka, 13. septembra, U Republici Srpskoj sprovoditi osmi talas anketiranja domaćinstava s ciljem izrade glavnog okvira uzorka.

– Riječ je o veoma značajnoj aktivnosti, budući da glavni okvir uzorka služi kao osnova za sva ostala anketna istraživanja, kao što su ankete o radnoj snazi, potrošnji domaćinstava, upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija i drugih – saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku, prenosi RTRS.

 

[ads1]

 

U saopštenju je navedeno da upitnik sadrži istih 13 pitanja kao što je to bio slučaj i u prethodnih sedam talasa, poput onih o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja, statusu objekta, broju članova domaćinstva, starosnoj strukturi, obrazovnim karakteristikama.

Anketiranje vrše ovlašteni anketari koji imaju akreditacije Republičkog zavoda za statistiku.

U saopštenju je navedeno da, umjesto upitnika na papiru, ovlašteni anketari koriste laptope sa postavljenom aplikacijom, pomoću koje vrše unos podataka i dostavljaju ih Zavodu svakodnevno.

 

[ads2]

 

 

– Ova Aktivnost traje tri godine, a statističke institucije u BiH sprovode je u 12 talasa, odnosno tromjesečja – navedeno je u saopštenju.

Svi podaci koje Zavod prikupi su povjerljivi i biće korišteni isključivo za statističke svrhe, zbog čega iz Zavoda pozivaju stanovništvo da se odazove i tako doprinese uspjehu budućih statističkih istraživanja.

Iz Republičkog zavoda za statistiku napominju da će anketari prilikom anketiranja primjenjivati mjere koje se odnose na prevenciju širenja virusa korona.

glassrpske.com