Čajniče

Tradiciju boje emocije

rs Cajnice-Pocelo-slavlje-V.Go_620x0

ČAJNIČE – Crkvena zvona će danas po 525. put najaviti Veliku Gospojinu, slavu čajničkog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, u kojem se već 423 godine čuva čudotvorna ikona Majke božje, nastale u 14. veku

Ko bude sprečen da danas dođe u Čajniče, na proslavu Dana opštine i hramovnu slavu, novu priliku za to imaće za Malu Gospojinu – 21. septembra, kad će se ovde, tradicionalno, tri dana i tri besane noći, u centru grada, igrati kola, a sa zvučnika, s vremena na vreme, odjekivati pesma “da zna nana što znaju borići, ne bi dala curi u Čajniče ići”.

– Krsnu slavu opštine, u ovom gradiću smeštenom na 820 metara nadmorske visine, dočekujemo zadovoljni postignutim. Završili smo izgradnju Hladnjače u MZ Zaborak, u koju su prvi put smeštene maline i nešto lekobilja. Kod fudbalskog stadiona je u završnoj fazi “Balon sala”, a započela je i izgradnja mini HE, sa viška vode izvorišta “Vrelo”, koje se nalazi gotovo u centru grada, a radi firma “Kredo-invest” iz Slovačke. Uradili smo i nešto puteva, a raduje nas da je okončana afera u ŠG “Vučevica”, i da tamo sa novim direktorom Neđom Mašićem, nastavlja rad 250 radnika i 250 zaposlenih u drvoprerađivačkim pogonima 12 kooperanata “Vučevice”, koji su gotovo 20 dana stajali u proizvodnji zbog štrajka šumara – kaže za “Novosti” Bojan Tanasković, zamenik načelnika Čajniča.

novosti.rs