Auto-moto

Svetska premijera: Ovo je nova Škoda Superb FOTO

Škoda je predstavila osveženi Superb, sa još većim dimenzijama i novim tehnologijama.

Novi Superb dolazi sa prepoznatljivom, osmougaonom rešetkom hladnjaka i oštrim LED Matrix prednjim svetlima koja daju još više svetlosti od svojih prethodnika i uključuju novi element dizajna “Crystallinium”.

LED Matrix prednja svetla po prvi su put dostupna na Superbu. Opciona LED zadnja
svetla s animiranim pokazivačima imaju funkciju Coming/Leaving Home (standardno za L&K).

Ostali vizuelni detalji uključuju detalje eksterijera u Unique Dark Chrome, na primer logo na poklopcu motora i natpis na vratima prtljažnika.

Limuzina s elegantnom karoserijom nudi koeficijent otpora vazduha od cd 0,23, jedan od najboljih u segmentu obima, dok je karavan Superb Combi najaerodinamičniji Škoda karavan ikada, sa cd 0,25.

U poređenju sa prethodnom generacijom, koeficijent otpora je smanjen za 15 posto za obe verzije karoserije.

Što se enterijera tiče, tu je samostojeći infotainment ekran veličine do 13 inča i čistu centralnu konzolu, budući da je poluga menjača premeštena na stub upravljača.

Head-up ekran po prvi put je dostupan kao opcija. Škoda Smart Dials i glasovna asistencija Laura, koja će uskoro biti dopunjena ChatGPT-om, olakšavaju kontrolu brojnih funkcija vozila i infotainmenta i pružaju informacije koje nadilaze ekosistem automobila.

Novi elementi uključuju ventilirani Phone Box za induktivno 15-vatno brzo punjenje pametnog telefona, kao i Ergo sedišta prilagođena leđima s deset pneumatski
kontrolisanih masažnih jastuka.

Nova struktura asortimana s Design Selection opcijama nudi tematske pakete opcija i pojedinačne opcije. S kapacitetom prtljažnika od 645 litara, veličina prtljažnika limuzine povećana je za 20 litara u odnosu na prethodnika. Novi Superb Combi može da primi do 690 litara.

Širi izbor pogonskih sklopova

Nova Škoda Superb dostupna je sa šest različitih pogonskih sklopova sa izlaznom snagom od 110 kW (150 KS) do 195 kW (265 KS).

Tu su tri benzinska  motora, uključujući 1.5 TSI koji je sada opremljen blagom hibridnom tehnologijom, i dva dizel motora. Superb Combi iV ima plug-in hibridni pogon druge generacije koji omogućava potpuno električni domet do 120 kilometara kao i DC punjenje.

Plug-in hibridni pogon kasnije će takođe biti dostupan za Superb limuzinu. Svi modeli dolaze s DSG-om.

Pogon na sve točkove standardan je na dizel i benzinskom modelu. Poboljšana DCC Plus adaptivna kontrola šasije sada podržava još širi raspon karakteristika prigušenja.

Plug-in hibridni model s većom visokonaponskom baterijom i 1.5 TSI benzinskim motorom.

U drugoj generaciji plug-in hibridnog pogona, Škoda sada kombinuje elektromotor sa 1.5 TSI benzinskim motorom od 110 kW (150 KS), za zajedničku snagu sistema od 150 kW (204 KS). Ta se snaga prenosi na prednje točkove putem 6-stepenog DSG menjača.

Još jedna nova karakteristika je visokonaponska baterija s bruto kapacitetom od 25,7 kWh, otprilike dvostruko više nego u prethodnom modelu.

Kao rezultat toga, potpuno električni domet modela Superb Combi iV povećava se za preko 50 kilometara do 120 kilometara po WLTP ciklusu.

Plug-in hibridni pogon takođe će postati dostupan za Superb limuzinu kasnije. Baterija se može napuniti od 0 do 100 posto za 2,5 sata, uz maksimalnu brzinu punjenja od 11 kW u kućnim zidnim kutijama i AC punjačima.

Tri benzinca i dva dizela

Uz plug-in hibridnu verziju, koja će kasnije takođe biti dostupna za Superb limuzinu, mogu se izabrati tri benzinska motora i dva dizel. Svi su upareni sa 7-stepenim DSG menjačem.

Benzinski motor 1.5 TSI prvi je u seriji modela koji ima blagu hibridnu tehnologiju sa zatvorenim sistemom koji se sastoji od 48-voltnog starter-generatora s remenom i 48-voltne litijum-jonske baterije.

Baterija se nalazi ispod suvozačevog sedišta. Energija koja se povrati tokom kočenja podržava motor sa unutrašnjim sagorevanjem pomoću električnog pojačanja ili omogućava vozilu da se kreće uzbrdo sa potpuno isključenim motorom.

Pored toga, ACT+ deaktivacija aktivnog cilindra omogućava 1.5 TSI da isključi dva cilindra kada njihova snaga nije potrebna kako bi se smanjila potrošnja goriva.

Najjači dizel motor od 142 kW (193 KS) i najviši benzinski motor od 195 kW (265 KS) standardno su opremljeni pogonom na sve točkove.

Do 100 posto pogonskog momenta može se usmeriti na zadnju osovinu, a čak 85 posto na jedan točak. Svi motori dolaze sa rezervoarom za gorivo od 66 litara.

Izvor: B92