Breaking News
Home / Izdvajamo / Svetosavska akademija u Višegradu

Svetosavska akademija u Višegradu

foto: fb/Radio Stanica Vgd
foto: fb/Radio Stanica Vgd

 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je učenicima, nastavnicima i svim zaposlenim u obrazovnim ustanovama u Srpskoj školsku slavu.

Dodao je da je pred svima nama velika obaveza da nastavimo putem svetosavlja i da, čuvajući temelje vlastitog ideniteta, gradimo moderno školstvo i obrazovanje, kao najjaču garanciju našeg opstanka u budućnosti.

Povodom Savindana u Višegradu je održana Svetosavska akademija u organizaciji Osnovne škole “Vuk Karadžić” i Srednje škole “Ivo Andrić” iz Višegrada.

 

Sveti Sava je naš prvi svetitelj i prosvjetitelj, stub duhovnosti, književnosti i prosvijećenosti, rečeno je na akademiji.

– Njegov rad i učenje su knjige iz kojih svakodnevno učimo o dobroti, časti i poštenju, svim vrlinama koje krase čovjeka – istakla je Divna Vasić, direktorka Srednje škole “Ivo Andrić”.

 

– Ovo je prvi put da osnovna i srednja škola zajednički organizuju Svetosavsku akademiju. Pripremljen je bogat sadržaj, kojim smo obuhvatili sve segmente našeg rada u slobodnim i vannastavnim aktivnostima – dodao je Momir Radojčić, direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

Učenici su pripremili prigodan program ističući da svi treba da idu putem svetosavlja, jer je ono putokaz za sva vremena.

– Od Svetog Save niko nas u svijetu nije ljepše predstavio i sa svijetom pomirio. Gdje se on pojavljivao tuđinci su postajali srodnici, neprijatelji prijatelji, razbraćeni braća. Zbog svega toga monoga su pokoljenja krenula putem kojim je išao Sveti Sava i mi dajemo zavjet da će tako i ostati – riječi su učenice Mie Begović.

 

 

– Mi smo se trudili da naglasimo da je Sveti Sava jedno od imena Isusa Hrista i da je taj Svetosavski put naš put do univerzuma, tako da je publika mogla da vidi kako je počeo taj naš put – istakla je učenica Marija Đurđević.

Sveti Sava bio je graditelj škola, crkava i manastira, a gradeći pravoslavnu vjeru istovremeno je gradio i srpsku državu.

 

RTRS

Check Also

698F3F17-FECD-41EC-B4D3-B784D8B6AFE4

BICIKLO JE MOJ DOKTOR (VIDEO)

BICIKLO JE MOJ DOKTOR     NOVAK KNEŽIĆ Best free WordPress theme

Powered by Master Media (TM)