Aktuelnosti Višegrad

SVEČANO POTPISANI UGOVORI SA DOBITNICIMA GRANTOVA IZ DRINA-TARA REGIONA

2

Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj Jugoistočne Evrope  /SWG/potpisala je na Zlatiboru ugovore  sa dobitnicima  bespovratnih sredstava  iz prekograničnih regiona Drina-Tara i Drina-Sava.

Sredstva su obezbijeđena kroz ABD grant šemu, u pratnerstvu sa Njemačkom agencijom  za međunarodnu saradnju.

„U okviru  ove grant šeme  podneseno je 40 aplikacija, 17 projekata je dobilo sredstva a potpisano je  27 ugovora i  odobreno   ukupno 260.000 Evra. Učešće  aplikanata je 25 odsto od ukupnog iznosa“, kazao je regionalni menadzer Aleksandar Damjanović.

On dodaje da su odobrena sredstva prije svega namijenjena poljoprivrednicima, malim poljoprivrednim gazdinstvima, ekolozima i  turističkim oganizacijama  u regionima „Drina-Tara“ i  „Drina- Sava“ regionu.

„Interesovanje za korištenje  sredstava    bilo je  veće u odnosu na 2014 godinu, jer nije  insistirano na  prekograničnim partnerskim projektima. Bile su moguće i  individulane aplikacije“,navodi Damjanović.

Među potpisnicima Ugovora bio  je  i Srpsko Baranac iz Višegrada, vlasnik ugostiteljskog objekta „Kruna“.

Njegov projekat je ocijenjen kao visoko  kvalitetan, jer se radi o energetskoj efikasnosti.

„Ugostiteljski objekat „Kruna“ će dobiti novo grijanje na bazi solarnne energije i toplotnih pumpi , čime ćemo proširiti sezonu i smanjiti troškove  grijanja i tople vode. Ukupna vrijednost ovog projekta je  35.000 KM“, ističe Baranac.

Direktor poljoprivredne zadruge „Uvac-Rudo“ Nenad Ljubojević   dobitnik je  bespovratnih sredstava od 45.000 Evra, za   partnerski   prekogranični  projekat  sa „Sirogojnom kompani“ iz Užica, Udruženjem uzgajivača „Malinar“ iz Rudog i doo Luna iz Rudog.

„ U sklopu ovog projekta zadruga „Uvac-Rudo“ nabaviće savremeni vibracioni kalibrator za u procesu prebiranja maline, „Sirogijno-kompani“ će nabaviti univerzalnu  vagu sa sistemom za pakovanje, „luna“ će nabaviti opremu za proizvodnju soka i dzema od maline a Udruženje „Malinar“ će obezbijediti opremu za ispitivanje uzoraka zemljišta“, potvrdio  je Ljubojević.

Direktorica TO Višegrad, koja je i predsjednica  Stalne radne grupe  „Drina-Tara“ regiona  Olivera Todorvić, kaže da je u  svim projektima  koje podržava SWG  „Drina-Tara“ regiona,  zastupljeno  ulaganje u  turizam. „Projekti  ekološku komponentu i podstiču razvoj poljoprivrede, na čemu se pozicionira višegradsko turističko tržište“, kazala je Todorovićeva.

Приказује се 4.JPG

Što se tiče dinamike finasiranja, predviđeno je da se  projektne aktivnosti  realizuju najkasnije do 11. maja 2017 godine.

Ukoliko potpisnici sve aktivnosti predviđene Ugovorom  urade u narednih mjesec dana , mogu očekivati  uplatu sredstava nakon podnošenja finalnih izvještaja u roku od  dvije sedmice.

Potpisnici ovogodišnje Grant šeme su korisnici iz: Užica, Čajetine, Prijepolja, Bajine Bašte, Loznice, Bogatića, Šapca iz Srbije, zatim iz Crne Gore iz Pljevalja, te iz BIH  iz Visegrada, Rudog, Bratunca, Ugljevika i Brčko- distrikta.

 

 

RTRS: Mira Andrić