Aktuelnosti RS

SVE VIŠE OBOLJELIH Svinjska gripa uzima maha

vakcinacija-foto-shutterstock-2

 

Nakon što je proteklih dana u BiH registrovan prvi slučaj obolijevanja od gripe, ljekari i epidemiolozi pozivaju građane na oprez i ističu da nas vakcina najbolje može zaštititi od tri tipa virusa koji napadaju – AH1N1, poznat i kao svinjska gripa, AH3N2 te virus tipa B.

Gripa je, ističe prof. dr. Mirsada Hukić, stručnjak za mikrobiologiju, ozbiljna bolest s mogućim smrtonosnim komplikacijama, a vakcina je izuzetno sigurno i efikasno sredstvo za odbranu.

U epidemijama sezonske gripe bude zaraženo oko pet odsto stanovništva, što za Bosnu i Hercegovinu sa 3,5 miliona stanovnika znači da bi moglo biti pogođeno oko 150.000 osoba. Uz to zabrinjava podatak da je ove godine nabavljeno 56.000 doza vakcina, što je dovoljno za samo dva posto stanovništva.

 

[ads1]

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, do sada su registrovane 2.953 osobe oboljele od bolesti sličnih gripi, a samo kod jedne osobe virus je i potvrđen.

– Sezona najčešće počinje u decembru, a najviše oboljelih bude u januaru i februaru, kada se bilježe i teški slučajevi gripe. Svake sezone gripe registruju se i smrtni slučajevi povezani s gripom, a u sezoni bude oko 40.000 oboljelih – navode iz Zavoda.

Bolesti slične gripi registrovao je u protekloj sedmici i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

– Do sada imamo 494 osobe s oboljenjima sličnim gripi – navodi se u izvještaju Instituta.

 

[ads2]

 

Testiranje uzoraka

Prema podacima kojim raspolažu Evropski centar za kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija, do sada je registrovana cirkulacija virusa influence A i B.

Podaci iz 114 zemalja pokazuju da je među testiranim uzorcima koji su bili pozitivni na influencu, najviše pozitivnih na tip A – 88,4 odsto, a od toga je 85 odsto podtip H1N1.

(Avaz/srpskainfo.com)