Zanimljivosti

Što se događa kad pijete samo – vodu?

voda-u-boci

Voda je potrebnija organizmu od hrane, jer ćemo bez nje umrijeti puno prije, a kako obično pijemo sve i svašta, samo ne vodu, zanimljivo je vidjeti kako tijelo reagira na unos vode

Vjerojatno ne postoji osoba koja nije rekla samoj sebi da će prestati piti gazirana pića, kavu ili alkohol, no malo je onih koji su i uspjeli u svojoj namjeri.

Chris Bailey napravio je upravo to – pio je samo vodu mjesec dana, pa evo kakve je zaključke donio nakon toga:

1. Konzumirat ćete manje kalorija

Ukoliko popijete šalicu čaja sa šećerom, to će vas “koštati” 30 kalorija, dok će vam jutarnja kava s mlijekom “donijeti” 250 kalorija, a boca od pola litre Coca Cole sadrži 210 kalorija. Voda? U tom slučaju je nula kalorija, a i više će vas hidrirati od drugih napitaka.

2. Ublažit će vam apetit

Voda će suzbiti vaš apetit, tako da nećete biti toliko gladni, a također ni žedni…

3. Vaš mozak će raditi bolje

Mozak sadrži 75-85 postotaka vode, i ukoliko ste hidrirani, i vaš mozak će raditi bolje. Također će pomoći većoj koncentraciji, ali i energiji.

4. Jeftinija je opcija

Ako pijete samo vodu, ne samo da ćete biti zdraviji, već će i vaš novčanik osjetiti razliku – nabolje.

5. Ubrzat će vaš metabolizam

Ukoliko ujutro odmah popijete čašu vode, to će ubrzati vaš metabolizam tijekom dana. Istraživanja su pokazala da 500 mililitara vode povećava metabolizam za 30 posto, kako muškarcima tako i ženama.

6. Pomoći će vam i u toilet

Možda ćete ići češće u toalet, ali to nije tako loša stvar.

7. Pomaže srcu

Ukoliko ste izuzetno dehidrirani, vaša krv je gušća te vaše srce mora raditi više kako bi pumpalo. Jedna studija je pokazala da ako pijete više od pet čaša vode na dan – smanjujete šanse da dobijete infarkt za 41 posto s usporedbi ako pijete manje od dvije čaše dnevno.

8. Pomoći će vam tjekom tjelovježbe

Nemate dovoljno snage ako niste hidrirani.

narodnilijek.com