Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Stazom trnja do roditeljstva

Stazom trnja do roditeljstva

1C7A33E9-E118-43D2-9A71-7A1855A30485

 

Želja parova da postanu roditelji, sve češće postaje trnovit put, na kojem mnogi ne izdrže do kraja. Najnovija iskustva pokazuju da pomoć ljekara traži svaki peti, pa čak i četvrti par. Vantjelesna oplodnja je često jedini izbor, ali ova metoda nije svima podjednako dostižna.

 

Za one koji izgube svaku nadu da će postati roditelji prirodnim putem, vantjelesna oplodnja jedini je put do roditeljstva, ali ni taj korak za njih nije nimalo jednostavan. Da bi platili troškove postupka vantjelesne oplodnje podižu kredite, i uzimaju novac na zajam. Bračni par Ćećez iz Višegrada, poslije 9 godine uspio je u borbi da postanu roditelji zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji.

SRĐAN ĆEĆEZ, otac dvoje djece

“Otišli smo u Češku, u Prag u kliniku Pronatal, a to smo uradili preko klinike u Beogradu. Sve to traži vremena i novca. Uglavnom dalo je rezultat. Sina smo dobili od prvog pokušaja”

Srećni roditelji ističu da u borbi za potomstvo nisu bili sami i da su im finansijska sredstva za vantjelesnu oplodnju pomogla i od opštine Višegrad.

RADOJKA ĆEĆEZ, majka dvoje djece

“Treba imati veću količinu finansijskih sredstava, dakle novac treba imati odmah ukoliko se ide vani kao što smo mi išli u Prag. Danas kad vidim svoju djecu, to je neizmjeran osjećaj, to je nešto što možeš samo da poželiš u životu i ne treba ti više ništa”

SRĐAN ĆEĆEZ, otac dvoje djece

“U osnovi mi nismo ni gubili nadu da nećemo imati, međutim teret je to i živjeti kad nemaš djecu. Ipak je neizvjesno da li će se to ostvariti ili neće. Zbog druge oplodnje za kćerkicu išli smo tri puta. Tu je opština ponudila sredstva u iznosu od 5.000 KM”

Opština Višegrad i ove godine je izdvojila 25.000 KM za podršku vantjelesnoj oplodnji, kao jednu od mjera kojima podržava povećanje nataliteta.

ANA BOGDANOVIĆ, načelnik Odjeljenja za privredu i lokalni razvoj

“Opština Višegrad budzetom za ovu godinu izdvaja 100.000 KM za pomoć porodicama. Izdvojila bih kao posebne vidove pomoć bračnim parovima koji problem sa sterilitetom i za vantjelesnu oplodnju. U okviru 100.000 izdvaja se 25.000 KM za vantjelesnu oplodnju”

 

U posljednje dvije decenije broj majki mlađih od trideset godina drastično je opao, dok se broj žena koje se odlučuju za trudnoću u tridesetim i četrdesetim godinama povećao. Mada su žene mahom svjesne činjenice da je mogućnost začeća manja kako godine prolaze, životne okolnosti ih ipak nagone da se opredijele za ovaj korak. Međutim, napretkom medicine uspješnost začeća je znatno veća ukoliko se žene opredijele za vantelesnu oplodnju nakon tridesete i četrdesete godine.

Izvor: JOVANA BOROVČANIN ĐUREVIĆ/BHRT

Check Also

89611563

Porast evidentiranih krivičnih djela iz oblasti visokotehnološkog kriminlaiteta

U Policijskoj upravi Foča, danas 18.02.2020.godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata …

Powered by Master Media (TM)