Aktuelnosti RS

Stanić: SIPA presretnute Salihovićeve razgovore dostavljala u skladu sa zakonom

perica_stanic
Državna agencije za istrage i zaštitu SIPA u slučaju presretnutih razgovora, koji se odnose na suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića postupala je u skladu sa zakonima, rekao je Perica Stanić, direktor SIPA, na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH.

Stanić je rekao da je Agencija dobila dopis Ministarstva bezbjednosti BiH u kojem se traži da se SIPA izjasni o zaključku Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH.

“SIPA je Ministarstvu bezbjednosti BiH dostavila informacije bez ulaženja u tajne podatke. Nijedan podatak nije izašao vani. SIPA samo na zahtjev Tužilaštva pravi transkript. Uvjeravam vas da je skoro pa nemoguće zloupotrijebiti pristupe presretnutih razgovora”, rekao je Stanić.

Dodao je da je istraga o Salihoviću u toku i da on ne želi iznositi nikakve informacije kako se ne bi ometao rad bh. pravosuđa.

“Agencija ima ispod mene, to su ljudi koji časno obavljaju svoj posao. SIPA nije Visokom sudskom i tužilačkom savjetu dostavila presretnute razgovore dok Tužilaštvo BiH nije dalo odobrenje. U konkretnom predmetu ispoštovana je zakonitost i nijednim dijelom nije narušena tajnost podataka”, rekao je Stanić.

Komisija za odbranu i bezbjednost BiH nije usvojila informacije u vezi transkripta presretnutih razgovora koji se odnose na Gorana Salihovića. Pet članova glasalo je za, jedan protiv, dok su dva bila suzdržana.

Predsjedavajući Komisije Sifet Podžić kazao je kako informacija nije usvojena jer nije bilo glasa iz reda hrvatskog naroda.

Podsjećamo, Zajednička komisija tražila je od Ministarstva bezbjednosoti BiH da Parlamentarnoj skupštini BiH (kolegijima domova) dostavi informacije u vezi sa posljednjim dešavanjima o kojima je javnost upoznata, a tiču se pojave transkripta presretnutih razgovora, koji ozbiljno dovode u pitanje zakonitost delovanja glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

pressrs.ba