Svijet

Srbi i u Australiji slave uz pečenicu i folklor

20161127234200_223499

Protonamjesnik Željko Sarić iz Srpca vratio se iz posjete vjernicima iz srbačke opštine koji žive u Australiji, gdje je služio liturgiju povodom 30. godišnjice od osveštanja hrama Svetog Jovana Krstitelja u Vulongongu.

– Na tom području djeluje gotovo 50 parohija, a liturgiju je služilo osam sveštenika, među kojima je šest iz Banjalučke eparhije, koji već dugo žive u Australiji – istakao je Sarić.

Veoma srdačan doček imao je i u Pertu, gdje se susreo sa protojerejem Sašom Stojanovićem, a posjetu je iskoristio da obiđe i crkvu posvećenu Svetom Savi. Sarić kaže da ga je posebno oduševilo što su sve porodice iz srbačkog kraja zadržale naše običaje, koje čuvaju sa velikom ljubavlju.

– Srpska crkva je u njihovim gradovima preuzela vođenje vjerskog, ali i društvenog života. Hramovi nisu samo mjesta za molitve, već i za druga okupljanja naših zemljaka. U krugu crkvi imaju sale u kojima priređuju folklorne manifestacije i druga druženja. Oni obilježavaju svoje krsne slave, peku božićnu pečenicu i na druge načine njeguju tradiciju našeg naroda – ističe Sarić.

Australijske vjernike je upoznao sa izgradnjom novog hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u centru Srpca, koji se gradi već 11 godina, a mnogi od njih su izdvojili novčani prilog.

glassrpske.com