Aktuelnosti RS

Spremna radna verzija Nacrta zakona o majci; Podrška višečlanim porodicama i natalitetu 

147723
Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske je pripremilo radnu verziju Nacrta zakona o majci uvaživši jednim dijelom inicijativu Udruženja porodica sa četvoro i više djece “4+”. Ide u pravcu osnivanja fonda koji bi prikupljao sredstva, a kako bi se stvorile formalno-pravne pretpostavke za finansijsku održivost zakona. Inicijativa republičkog Udruženja porodica sa četvero i više djece “4+”, predviđa i da svaka majka za svako dijete do njegove 18. godine ili dok ne završi redovne studije dobije odgovarajući materinski dodatak, u iznosu od polovine prosječne plate u Srpskoj.

Biti najstariji od četvero djece nije lako, kaže Dmitar Knežević. Majci pomaže u kućnim poslovima, a mnogo vremena provodi čuvajući četverogodišnje sestre.

– Često se s njima nečega igram, ali isto volim nešto da gledam, oboje je jako zabavno – priča Dmitar Knežević iz Prnjavora.

 

[ads1]

Radnom verzijom Nacrta zakona o majci ovakvim porodicama bila bi obezbijeđena značajna finansijska pomoć. Riječ je o inicijativi republičkog Udruženja porodica sa četvero i više djece “4+”, kojom je predviđeno da svaka majka za svako dijete do njegove 18. godine ili dok ne završi redovne studije dobije odgovarajući materinski dodatak, u iznosu od polovine prosječne plate u Srpskoj. Nakon toga majke sa troje djece dobile bi doživotnu naknadu ili penziju u visini polovine prosječne plate, a majke sa četvoro i više djece u iznosu jedne prosječne plate.

– To bi njima umnogome pomoglo da organizuju svakodnevni život, aktivnosti, da pruže djeci bolju podršku u obrazovanju, da im pruže mogućnost da pohađaju neke vannastavne aktivnosti za koje pokazuju afinitete – kaže Danijela Knežević,  predsjednica Udruženja porodica sa četvero i više djece “4+”, Prnjavor.

Više od 10 godina, kaže Olivera Đorđić Nedić, Udruženje “4+” apeluje na sistemsko riješavanje podrške višečlanim porodicama.

– Demografi kažu da je potrebno 56 odsto porodica da završi reprodukciju sa troje djece, 22 odsto sa dvoje i 22odsto sa jednim djetetom. Drugim riječima, ukoliko se zadrži status negativnog populacionog i migracionog salda u Republici Srpskoj, mi za 10 godina niti ćemo imati poreske obveznike, niti ćemo imati radnu snagu. Iz porodične perspektive, to je nasušna potreba – istakla je Olivera Đorđić Nedić, predsjednica Udruženja porodica sa četvero i više djece “4+”, Doboj.

 

[ads2]

 

U resornom ministarstvu navode – inicijativa Udruženja “4+” usvojena je jednim dijelom, a očekuje se formiranje radne grupe i konačno usaglašavanje ovog zakona. Ide se u pravcu osnivanja Fonda kako bi se omogućila finansijska održivost zakona.

– Finansijska održivost samog zakona je jedan od najvažnijih segmenata neophodnih za njegovo donošenje. Primjera radi, samo Udruženje u osnovnom prijedlogu obuhvata traženih prava navodi iznos od milijardu KM godišnje, a u drugim opcijama 500.000.000 KM i u minimumu 300.000.000 KM na godišnjem nivou – istakli su u ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Riječ je, navode iz ministarstva, o sistemskom pristupu koji zahtijeva izmjenu više zakonskih i podzakonskih akata, pa bi Zakon mogao da bude upućen u proceduru u drugom ili trećem kvartalu ove godine, a da do neophodnog usaglašavanja drugih zakona u pravnom sistemu Republike Srpske i njegove primjene dođe u narednoj godini.

RTRS