Breaking News
Home / Srbija / Politika / SOCIJALISTI SRBIJE I SRPSKE – UJEDINITE SE Dačić i Đokić žele jedinstvenu stranku

SOCIJALISTI SRBIJE I SRPSKE – UJEDINITE SE Dačić i Đokić žele jedinstvenu stranku

Београд - Ђокић - Дачић

 

Republika Srpska i Srbija u budućnosti će imati jedinstvenu socijalističku partiju. Ta ideja javno je izgovorena na Kongresu Socijalističke partije Srbije (SPS) proteklog vikenda u Beogradu. Kako je rečeno, ideja potiče od predsjednika te stranke Ivice Dačića, a objeručke je prihvatio predsjednik Socijalističke partije (SP) u Srpskoj Petar Đokić.

Šta konkretno znači ova inicijativa i kako bi izgledala u praksi? Iz SPS nismo uspjeli da dobijemo izjavu, dok funkcioner SP Srđan Todorović naglašava da ove dve stranke imaju veoma blisku saradnju još od osnivanja stranke u Srpskoj.

– Ta saradnja se odvija kroz međupartijske savjete kao stalna tijela kroz koja sarađujemo po svim osnovama političkog djelovanja. Ovo što su govorili predsjednici, radi se o dodatnom obliku integrisanja ove dvije partije u neki formalno još bliži oblik saradnje. U kom obliku, to ćemo da dogovaramo, ali programski i ideološki to su dvije iste partije koje djeluju na dva odvojena prostora – kaže Todorović za Srpskainfo.

 

 

Članica Koalicije za fer i poštene izbore „Pod lupom“ Murisa Marić objašnjava da socijalista ima po cijelom svijetu, ali da nisu registrovani kao jedna politička partija jer je to pravno nemoguće.

-Svaka zemlja ima svoje zakone i uslove registracije, a to znači da jedna partija mora da bude registrovana u Srpskoj, a druga u Srbiji. Mogu da prave zajedničke platforme, političke programe, da se isto zovu, da i imaju neko koordinaciono tijelo, ali zakonodavstvo Srbije i RS nije jedinstveno, pa tako u tom smislu na može biti ni jedinstvene stranke. Znate da je svojevremeno Vučićeva stranka, nakon Srbije, osnovana i kod nas, ali je osnovano ovdje u RS i BiH po našem zakonodavstvu – kaže Marićeva za Srpskainfo.

 

 

 

Oko čega se ujedinjuju

U Programskim principima SP nabrojan je 21 politički cilj. Između ostalih, to su razvoj domaće privrede, zapošljavanje i socijalno preduzetništvo, zdrava životna sredina, razvoj poljoprivrede i sela, solidarnost u društvu, zbrinjavanje siromašnih i nemoćnih, snažna uloga žena, borba protiv kriminala i korupcije, dostojna primena Dejtona, evropski put i specijalne veze sa Srbijom.

srpskainfo.com

Check Also

20191005145213_561780

DNS zaustavlja “djelovanje u koaliciji” sa SNSD-om, Pavić pisao Dodiku

  Predjedništvo DNS donijelo je Odluku da se zaustavi dalje političko djelovanje u okviru Koalicije, …

Powered by Master Media (TM)