Region

Skijanje, kačamak i tango za dobar provod

cg-kacamak (4)_620x0

 

AKO želite da svoj odmor provedete aktivno, Kolašin je prava destinacija za vas! Nalazi se na desnoj obali reke Tare, na severu Crne Gore. Grad je odlično povezan sa crnogorskom prestonicom, ali i sa primorjem. Turisti koji ovde svrate mogu da očekuju izvrsnu ponudu, bez obzira na godišnje doba. Pored turističkih tura, zagarantovana je i izvrsna hrana.

Osim skijanja u ski-centrima “Kolašin 1.600” i “Kolašin 1.450”, u ponudi su nordijsko skijanje, hodanje na krpljama i vožnja motornih sanki. Za nordijsko skijanje na raspolaganju su dve staze. Planinska bespuća moguće je osvojiti i uz pomoć tradicionalnih krplji. Ovi izleti mogu biti jednodnevni ili višednevni, a u ponudi je i noćni obilazak, a svi “šetači” dobijaju baklje, koje su jedino osvetljenje u prirodi. Vožnja motornim sankama se organizuje po stazama na planinama Sinjajevina, Bjelasica i Komovi.

 

[ads1]

 

Gurmani će u Kolašinu naročito uživati. Na trpezi je nezaobilazan smočani kačamak i lisnati sir. Kačamak se pravi od brašna, kajmaka, sira i krompira. Savet za sve turiste je da obavezno probaju ovaj specijalitet, jer bi se domaćini uvredili ako odbijete. Lisnati sir osvaja srca svih, a našao se čak na sedmom mestu zaštićenih proizvoda Crne Gore. Nakon dobrog jela, poželjno je da se oprobate i u tangu, jer je Kolašin grad tangerosa.

Rafting Tarom organizuje se i leti i zimi. Tokom avgusta tura je dugačka čak 130 kilometara, a zimi je ugođaj još bolji moguće je osetiti snagu prirode na brzacima u snežnom okruženju.

Osamnaest kilometara od Kolašina nalazi se nacionalni park “Biogradska gora”. Posetioci koji žele da uživaju u ovoj prirodi mogu da iznajme i bungalove i da što bolje istraže jezero, prašumu, gore, pašnjake i jezera.

Lepeza sportskih aktivnosti je izuzetno široka. Ponuda za pešačke ture je bogata, posetioci mogu da odaberu onu koja im najviše odgovara. Pešačenje do Jablanovog vrha traje dva sata, a staza je dugačka tri kilometra. Za one spremnije, tu je Štavna, od 22 kilometra, kojom se hoda šest sati. U ponudi je još osam uspona koje turisti mogu da odaberu.

Ni ljubitelji biciklizma nisu zapostavljeni, imaju na raspolaganju osam ruta. Dužine staza su različite, od 7 do 28 kilometara. Cilj svake rute nalazi se na nadmorskoj visini višoj od 1.000 metara, pa osim vožnje, na kraju je moguće uživati u pogledu na planine koje okružuju Kolašin.

U blizini Kolašina nalazi se čak šest kanjona, pet planina i četiri jezera. Ne manjkaju crkve i manastiri, a uz njih i različiti stilovi u kojima su građeni i bogata istorija koja se skriva iza fasada ovih svetinja. U gradu se nalaze tri hotela sa četiri zvezdice, koji posetiocima nude odličnu uslugu. Osim njih tu je i veliki broj, soba i apartmana koji se mogu iznajmiti.

 

[ads2]

OBIĐITE PEĆINU

U pećini Vranštica, u podnožju planine Maganik, nalazi se jedan od najvrednijih speleoloških lokaliteta u ovom kraju. Pećina je duga 750 metara i duboka 45, na kraju se nalazi kristalno bistro jezero. Ovde su pronađeni i ostaci pećinskog medveda, a ovaj prirodni lagum bogat je sedimentima različitih oblika i boja.

 

novosti.rs