Turizam

Skijališta širom Evrope se zatvaraju: Postoji problem koji ne mogu da reše

32289237863b7f4137bea6708965212_690x460

 

Nedostatak snega izaziva zabrinutost za skijališta širom Evrope.

Mnoge niže stanice se zatvaraju – zbog čega su mnogi zabrinuti zbog kratkoročnih planova za odmor i dugoročnih ekonomskih uticaja naročito u planinskim regionima, prenose strani mediji.

Francuska je doživela najtoplije vreme od 1997. godine sa temperaturama za najmanje 7 ili 8 stepeni višim od uobičajenih, što je dovelo do nedostatka snega u planinama.

 

 [ads1]

 

Splügen-Tambo, je jedno od prvih odmarališta koje je zatvoreno u ponedeljak, navodi se u saopštenju:

“Nažalost, zbog nedostatka snega, obilnih padavina i visokih temperatura, mi moramo zatvoriti naše skijalište do daljnjeg. Više ne možemo da pripremamo staze jer imamo previše vode. . . a sneg se noću ne ledi”, navodi se.

“Još uvek ne možete pobeći od činjenice da je svuda u Alpima visina snega ispod nivoa u ovoj fazi sezone”, kaže jedan od rukovodećih u kompaniji za ski odmor pod nazivom Snov-Vise.

Nema snega- klimatske promene na delu

“Potrebno je ponovo da padne veća količina snega da bi se izbegli problemi dalje…Klimatske promene su na delu”, kaže on.

Takve prilike evidentne su širom Evrope, kaže i dodaje da doživljavaju istu situaciju kao susedi – Švajcarci, Italijani i Austrijanci.

Isa Kastelvi radi kao menadžer škole skijanja i snouborda u odmaralištu na Pirinejima.

Temperature tamo, kaže ona za CNN Travel, više podsećaju na proleće nego na početak januara. Iako ima malo snega, nije “najbolje” i odmaralište oseća uticaj, čak i ako nije zatvoreno i još uvek pristižu rezervacije.

 

[ads2]

 

“Imali smo mnogo otkazivanja”,dodaje Kastelvi.

 

Samo jedna od tri skijaške stanice i samo četvrtina ski staza u Pirinejima bile su otvorene u decembru zbog loših snežnih uslova.

Preko puta Alpa u Švajcarskoj, britanski penzioner Mark Benet živi u malom selu blizu Lucerna, koje se nalazi na dnu skijaške oblasti Klevenalp-Štokhut i kaže da ovako nešto ne pamti.

“Zatvorili su odmaralište da bi pokušali da zadrže sneg za Božić i Novu godinu, ali sve je nestalo. Bilo je veoma tužno – nije viđeno tako nešto, odnosno da ovde nema ljudi i gužvi u vreme praznika je sasvim neobična situacija”, kaže ovaj penzioner.

 

b92.net