RegionSvijet

ŠANSA ZA POSAO U AUSTRIJI Ovo je lista zanimanja koja će biti tražena u 2020.

Radnici-gradjevina-Foto-D-BOZIC-e1546445888541

 

U Austriji i ove godine postoji manjak kvalifikovanih radnika, i to za čak 54 zanimanja. Ministarstvo rada je sastavilo i listu za zapošljavanje stranih kvalifikovanih radnika tj. nacrt Uredbe o traženim profesijama za 2020. godinu (Fachkräfteverordnung 2020) kojom se definiše potražnja za radnike u pojedinim zanimanjima i mogućnost zapošljavanja stranih kvalifikovanih radnika.

Ova uredba važi za sve državljane Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije koja imaju završenu školu u deficitarnom zanimanju, a žele da se zaposle u Austriji.

Lista stupa na snagu od 1. januara 2020 godine ako je odobri državni parlament u decembru, i tada se mogu očekivati i informacije o uslovima potrebnim za dobijanje radne dozvole.

Prema objavljenoj listi, u Austriji je velika potražnja u čak 54 profesija, a neka od zanimanja su diplomirana medicinska sestra, kuvar, vozač lokomotive, računovođa, zidar, stolar, keramičar, parketar i mnoga druga.

 

[ads1]

 

Inače, u Austriji se svake godine, na osnovu potreba na tržištu rada, objavljuje spisak deficitarnih zanimanja, što može biti olakšavajući faktor za strance i dobijanje „Rot-Weiß-Rot – Karte“.

Stručna radna snaga iz država koje nisu članice EU može zatražiti izdavanje dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte“.

Ova dozvola može se zatražiti ili kod nadležne austrijske ambasade tj. konzulata u inostranstvu ili direktno u Austriji, ukoliko tražitelj ima pravo da u Austriju uđe bez vize, što je slučaj sa gotovo svim građanima sa prostora Zapadnog Balkana.

Dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte“ izdaje se na period od 24 mjeseca i omogućuje zapošljavanje kod onog poslodavca za kojeg je dozvola zatražena. Nakon toga može se podnijeti zahtjev za dozvolu Rot-Weiß-Rot – Karte plus (crveno-bijelo-crvene – Karta plus) koja vlasniku omogućuje slobodan pristup tržištu rada, odnosno zapošljavanje kod bilo kog poslodavca.

(Serbian Times)

 

[ads2]