Rudo

SAJAM DOMAĆIH PROIZVODA U RUDOM

14717139_1125717097537857_8601280101389279689_n

Na Gradskom trgu u Rudom danas je počeo treći po redu “Sajam domaćih proizvoda ” .
Regionalnu manifestaciju, zajedno sa načelnikom te opštine Ratom Rajakom, otvorio je šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur.
Prvog dana sajma, održana je tradicionalna degustacija domaćih kolača, koje su spremale domaćice iz ruđanskih mjesnih zajednica, predstavljen je grant za razvoj biznisa marginalizovanih grupa žena, koji dodjeljuje USAID i opština Rudo. Održana je i edukacija za pčelare, radionica za pletenje, panel diskusija za srednjoškolce „Od hobija do posla“, a osnovci iz regije su predstavili svoje radove u okviru nagradnog konkursa „Reciklirane mašine-roboti budućnosti“.
Ruđani daju veliki značaj ovom sajmu, koji ima za cilj promociju preduzetništva, domaće radinosti i zanatstva. Drektor JU za turizam i sport Rudo Vladimir Bradonjić kaže da je sajam unaprijeđen u odnosu na prošlu godinu.

U okviru sajma domaćih proizvoda u Rudom je održan i sastanak načelnika i privrednika iz susjednih opština. Razgovarano je o zajedničkom djelovanju na putu ka osvajanju tržišta za plasman domaćih proizvoda.
Ovo je prilika da pokušamo intenzivnije raditi na rješavanju zajedničkih problema i razmjeni određenih iskustava i znanja“, kazao je načelnik opštine Rudo Rato Rajak.
U radu ovog skupa učestvovao je i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, koji je rekao da se slična sajamska manifestacija može organizovati i u Višegradu koji ima daleko veće potencijale,kada su turizam i privreda u pitanju.
Drugog dana sajma je planirano takmičenje u spremanju riblje čorbe ,te predavanje za malinare i obilazak najvećih privrednika Rudog. Sajamske večeri su u znaku takmičenja neafirmisanih bendova iz Drina-Tara regiona i kulturno-umjetničkog programa koji se održava u Domu kulture. Večeras u 19 sati planirana je modna revija u organizaciji „Etno –stila“ iz Užica u hotelu Komsar.
Očekuje se da će ovogodišnju sajamsku manifestaciju u Rudom posjetiti preko hiljadu posjetilaca.
Organizator je opština Rudo uz finasijsku podršku SWG -Stalne Radne Grupe za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope.

Фотографија корисника Višegradske Vesti

Višegradske Vesti