Rudo

Rudo : Slavku nije omogućeno da pohađa nastavu, DANE provodi u malinjaku: “Voli da privređuje, još da se VRATI U ŠKOLU i bićemo srećna porodica!”

Rudo prati mnogo zanimljivih priča, poput one da ima reku najkraćeg toka, da je prvi grad koji se u ovoj zemlji gradio urbanistički. U malom gradiću na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine, stanovništvo uglavnom živi od svog rada, od poljoprivrede i stočarstva. Fabrika i firmi nemaju, pa su uglavnom prepušteni sami sebi i milosti prirode.

Sanja Mršović, majka Slavka Mrševića

Foto: USAID / RAS SrbijaSanja Mršović, majka Slavka Mrševića

Sa hiljadama drugih sudbinu deli i Sanja Mršević, koja je do sigurnije egzistencije odlučila doći uzgojem malina. Sanja je uspela zasaditi manji malinjak, ali obzirom na stanje na tržištu, otkupnu cenu i vremenske uslove koji u poslednje vreme ne idu u korist malim malinarima, to nije bilo dovoljno za život i izdržavanje porodice, piše Radio Sarajevo.

I nije Sanjina nesreća bila samo u nedostatku sredstava za život, već je proživela i pravu porodičnu dramu kada su pre dve godine njenom sinu, zbog blažeg oblika autizma, onemogućili pohađanje srednje škole.

[ads1]

 

Slavko, autistični mladić iz Rudog, iz škole koja mu je predstavljala najveću radost i jedini način uključivanja u drušvo, izbačen je iako je, kako roditelji tvrde, imao lekarsko uverenje koje garantuje mogućnost pohađanja nastave.

Foto: USAID / RAS Srbija

Kada je ostao bez obrazovanja Slavko se ponovo našao u izolaciji, ali njegova majka nije odustajala. Uključenost u svakodnevnicu i osećaj korisnosti vraćala mu je kroz njegov angažman u proizvodnji malina. Međutim, osim sreće za Slavka, Sanja je kroz uzgoj malina sebi i porodici trebala osigurati egzistenciju.

Podrška ovoj porodici pružio je USAID Fond za podršku u razvoju biznisa.

Od novca koji je dobila Sanja je zasadila još jedan malinjak i sada se nada da će moći proizvesti sedam ili osam tona malina. Ako je posluže vremenski uslovi i otkupna cena bude dobra, Sanja se nada i lagodnijem životu. Od ovog novca kupili su i mašine za obradu zemlje, pa će rad u malinjaku biti lakši, ali i finansijski mnogo isplativiji.

[ads2]

 

Ovaj novac nije samo značio bolji život za Sanju, već i za nekoliko mladih koje angažuje za vreme berbe i pruža im priliku da zarade, jer u Rudom i nemaju mnogo mogućnosti za zapošljavanje. Ovaj novac značio je i vraćanje nade Slavku, autističnom s početka priče, koji sa majkom radi u malinjaku.

Slavko pomaže i u podvezivanju sadnica, ali i berbi plodova, jer Slavko to može. Nema fizičkih nedostataka, pun je snage i života i rad u malinjaku za njega je jedan vid terapije ističe Sanja. Podrške ne nedostaje ni od drugog sina. I on pomaže i vredno radi. Malinjak na obali Lima za ovu porodicu više nije samo izvor zarade, već i prostor sreće.

– Nada koju nam pruža ovaj malinjak jedna je od retkih svetlih tačaka koje imamo u ovoj borbi. Znači i meni i mojoj porodici, ali ponajviše Slavku. Ako još i naša borba uspe i Slavko se vrati u školu i mi ćemo biti sretna porodica – ističe Sanja.

Svakog dana na velikom odmoru Slavko Mršević još uvek odlazi do Srednjoškolskog centra Rudo kako bi video svoje prijatelje iz razreda i družio se s njima. Njegova borba za povratak u školu se nastavlja, a osećaj uključenosti i korisnosti do okončanja bitke, Sanja će mu i dalje pružati kroz rad u malinjaku.

Sanja je jedna od stotinu žena kojoj su USAID Program podrške marginaliziranim grupama i devet lokalnih uprava omogućili da pokrenu i razvijaju vlastiti biznis. Biznis koji im prvenstveno osigurava egzistenciju, samostalnost, ali i vraća veru u bolje sutra.

blic.rs