Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku izjavio je za RTS da je odluka Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma o danu Republike Srpske još jedna koja se neće sprovoditi i ocenio da to može biti generator mnogih kriza između Sarajeva i Banjaluke.

Đukanović je istakao da će Republika Srpska svakako obeležavati 9. januar kao Dan RS.

“Ovo je jedna u nizu odluka koja neće biti sprovedena, jer RS će svakako obeležavati 9. januar”, napominje Đukanović.

Govoreći o reformi Ustavnog suda BiH, Đukanović naglašava da je za to potrebna reforma Ustava.

“To je jedna od tekovina Dejtonskog sporazuma i sastav je problem. Jedini način rešavanja je izmena ustava, što mislim da u ovom trenutku nije moguće”, smatra Đukanović.

On ističe da je jedan od formalnih povoda da se referendum proglasi neustavnim to što nije objavljen u “Službenom glasniku”.

“To jeste jedan od formalnih povoda, ali je ranija odluka Ustavnog suda da taj referendum proglasi neustavnim”, rekao je Đukanović.

Kada je reč u unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH, Đukanović smatra da je najizvesnije da se očuva status kvo.

“Meni najrealnije izgleda očuvanje statusa kvo, jer se entiteti ne mogu dogovoriti. Dugoročno trebalo bi očuvati ustrojstva Dejtonskog sporazuma”, napomenuo je Đukanović.

Napominje da odnosi između Srbije, Hrvatske i BiH mogu da utiču na sređivanje situacije u Bosni i Hercegovini.

“Taj troguao je bitan i za sređivanje situacije u BiH. Važno je da je zvanični Beograd odustao da da podršku održavanju referenduma, a to se pokazalo ispravnom odlukom”, tvrdi Đukanović.

Takođe podržava inicijativu za sastanak lidera tri države.

“Mislim da je to dobra inicijativa, koja bi mogla da rezultira rasterećenjem napetosti između zemalja i mislim da bi to bio dobar potez za regionalnu saradnju”, zaključio je Đukanović.