Dnevnik starog Višegrada

PRVI VIŠEGRADSKI DISKO- KLUB U ZGRADI GIMNAZIJE

GIMNAZIJA-STARA

VIŠEGRAD – Dok se seoska omladina zabavljala svake subote uveče na „sijelima“ koja su organizovana po salama Zadružnih domova i učionicama područnih osnovnih škola u Vardištu, Dobrunu, Donjoj Lijesci, Sasama, Veletovu i Prelovu u Višegradu je otvoren prvi disko- klub.

Te 1972. godine „napredni“ omladinci, učenici trećih i četvrtih razreda čuvene višegradske gimnazije dobili su dozvolu od direktora Božidara Polića da u podrumu zgrade preurede jednu prostoriju u mjesto omladinske zabave.

Đorđe Mršević, tadašnji gimnazijalac i omladinski „aktivista“ a sad direktor Srednje škole „Ivo Andrić“ prisjeća se da su prostorije odslikane živim bojama u obliku murala, da u njima nije bilo ništa drugo osim stolića za gramofon i stolice za disk-džokeja i da mladi nisu sjedili.

„ Sjećam se da je bila popularna strana muzika i da je prostorija ječala od pjesma aktuelnih rok-grupa „Bitlisa“, „Abe „ „Klidensa“, „Rolingstonsa“ a mi smo se oduševljavali i Rej Čarlsom, Tom Džonsom i njegovom čuvenom „Dilajlom“ kao i Džimi Hendriksom, „ priča Mršević.

U njegovom sjećanju i dalje se vrte hitovi domaćih pop i rok grupa kao što su sarajevski „Indeksi“, „Kamen na kamen“ sa Nedom Ukraden i Nikolom Borotom, zatim „Korni grupe“ pjesmama Dalibora Bruna, Kiće Slabinca, Miše Kovača i Josipe Lisac .

Mršević se prisjeća da je štimung i atmosfera u klubu dovođena do usijanja kada su svirane pjesme „Bijelog dugmeta“, „Pro arte“, „Smaka“ „Ju grupe“ i drugih tada interesantnih bendova.

Razdoblje od šezdesetih do sademdesetih godina prošlog vijeka karakterisala je takozvana seksualna revolucije koja se ogledala u slobodnijem izražavanju, oblačenju i muzičkim pravcima.

Tadašnja gimnazijalka Gordana Ražnatović svjedoči ko je sve učestvovao u pravljenju prvog disko- kluba u regiji u koji su vozom „ćirom“ dolazili i mladi iz susjednih gradova Goražda, Rogatice i Rudog.

„ Prvi disko-klub su „držali“ gimnazijalci Hamid Beširević, Brane Jevtić, Rajko Kusmuk, Mićo Maksimović, a kasnije Brane, Pićo, Zoka, a disk-džokej je bio Faruk Fazlić, „ dodaje Gordana Ražnatović Kusmuk.

Muzika u disko-klubovima tada se slušala sa najmodernijih EI Niš gramofona kao i čuvenih „Iskrinih“ i „RIZ“ –ovih proizvođača zvuka.

Prvi disko-klub u Jugoslaviji

U istoriji muzike na bivšim jugoslovenskim prostorima zabilježeno je da je prvi disko-klub osnovalo Društvo prijatelja zabavne muzike u Rijeci 1957. godine. Taj klub je okupljao mlade sklone roku i savremenim muzičkim tendencijama i „plesa sa ploča“ ukunit je 1964. godine.

Ode on

Godina 1981. Goražde. Grad su preplavile plakate na kojima je latinicom pisalo „ODEON“, Dom kulture, 20 časova.

Zamjenik komandira milicije u Goraždu „istražuje“ sumljivi tekst plakate i komandiru ujutro podnosi pismeni izvještaj. „U podrumu Doma kulture pronađeno stotinu plakata sa natpisom „Ode ON“, što asocira na smrt druga Tita. Potrebna dalja istraga“.

Riječ je bilo o najavi početka rada disko-kluba „ODEON“ koji je osnovao Goran Nerić.

Radoje TASIĆ – visegradskevijesti.com