rs-prva-ulica-1

VIŠEGRAD – Višegrad je prvi grad u Republici Srpskoj koji je ulicu nazvao po Spomenku Gostiću, najmlađem poginulom borcu Vojske Republike Srpske.

Skupština opštine Višegrad donela je odluku da ulica u naselju Garča dobije ime po mladom heroju, petnaestogodišnjaku koji je odbio da se skloni od ratnih strahota, već je sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske RS i poginuo od granate 20. marta 1993. godine, nedaleko od svog sela Jovići.

– Mi smo to obećali na Vidovdan ove godine i obećanje ispunjavamo – rekao je načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurević i zahvalio odbornicima koji su ideju sproveli u delo.

Davanjem imena jedne od ulica u Višegradu po Spomenku trebalo bi da postidi lokalne vlasti u Doboju, koje su godinama obećavale da će to biti urađeno u njihovom gradu. Kako su delovi srpskog etničkog prostora nekadašnje opštine Maglaj (FBiH) pripali Doboju, najprirodnije je bilo da on prednjači u očuvanju sećanja na dečaka. Ono što je do sada Doboj uradio je postavljanje biste dečaku u porti Spomen-crkve.

I dalje ni u rodnom Doboju ni u Srpskoj nema javne ustanove koja nosi Spomenkovo ime. Ni njegov grob u zaseoku Jovići u blizini Bočinje, jednog od ranijih uporišta mudžahedina, nije izmešten na teritoriju RS.

APEL

MILE Savić, autor dokumentarnog filma “Spomenko na večnoj straži”, koji su prikazuje u gradovima RS, apelovao je da načelnici i odbornici lokalnih zajednica sa građanima pogledaju film:

– Spomenko je za svog kratkog života molio da njegovi vršnjaci i prijatelji širom sveta pomognu u lekovima i hrani nemoćnima i gladnima. Apelujem na zvaničnike u RS da pogledaju film jer će poželeti da jednu ulicu ili školu nazovu po njemu.

Lj. Đ./vecernje novosti