Aktuelnosti RSEkonomijaKuće i vrt

Proizvođači: Pelet za 480 KM + PDV može, ali dajte nam i izvoz

pelet-31-440x315

 

Odlukom Vlade Republike Srpske cijena peleta po toni ograničena je na 480 KM plus PDV.

Goran Ivanović, predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u Bosni i Hercegovini, rekao je za “Nezavisne” da su oni spremni prihvatiti ovu cijenu u slučaju da se omogući izvoz ove robe.

 

[ads1]

 

 

“Mi smo i ranije govorili da smo spremni na razgovore i ustupke, ali da se omogući izvoz. Zadnje količine peleta će u toku ove i naredne sedmice biti isporučene na domaće tržište, jer potražnje više nema”, kazao je Ivanović.

Na pitanje šta ako se ne dozvoli izvoz, a ostanu ove cijene, Ivanović kaže da je domaće tržište namireno te da bi u tom slučaju moglo doći do zatvaranja kompanija koje proizvode i plasiraju pelet.

“Troškovi održavanja proizvodnje peleta zavise od veličine proizvođača i koštaju između 70.000 i 300.000 KM. Mi ćemo već početkom naredne sedmice imati razgovore sa predstavnicima Vlade RS da vidimo šta ovo znači i kako bismo nekako došli do dogovora”, naglasio je Ivanović.

Iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS saopštili su da je na sjednici, koja je održana juče, Vlada donijela Odluku o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta, kojom se propisuje najviša maloprodajna cijena peleta od drveta na 480 KM plus PDV po toni u svim pakovanjima, u trgovini na malo na teritoriji Republike Srpske.

Kako su naveli iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS, ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”, a prestaje da važi 31. marta 2023. godine.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, rekao je da će Republički Inspektorat kontrolisati sprovođenje ove odluke kada stupi na snagu.

“Vlada je ograničila cijenu peleta na tržištu u Republici Srpskoj i u dogovoru sa Vladom Federacije BiH očekujem da i oni u što skorije vrijeme urade isto. Na ovaj način želimo da snabdijemo domaće tržište u Republici Srpskoj i BiH i na neki način da zaštitimo građane Srpske”, istakao je Višković u video-izjavi.

 

[ads2]

 

Napomenuo je da je ograničena cijena peleta usaglašena sa proizvođačima u Srpskoj i FBiH, koja će biti jedinstvena za cijelu BiH.

“Ova mjera će važiti do kraja marta iduće godine, a korigovaće se ukoliko u ovom periodu dođe do bilo kakvih promjena u proizvođačkim cijenama ili nečemu drugome u dogovoru sa proizvođačima peleta.

Prateći cijene energenata na svjetskom i domaćem tržištu, bili smo prinuđeni da donesemo ovakvu odluku kako bismo odluku koju je donio Savjet ministara u vezi sa zabranom izvoza drvnih sortimenata i peleta u narednom periodu korigovali. Idemo na one kvote o kojima smo razgovarali sa proizvođačima peleta”, rekao je Višković.

Pozvao je sve koji žele da nabave pelet da to i urade u ovom periodu kako bi proizvođači, kroz kvote, jedan dio viška mogli ostaviti na domaćem tržištu, a viškove plasirati van granica BiH po znatno višim cijenama i time ostvariti određen profit za kompanije.

 

nezavisne.com