Užice

“Pozorišni Kustendorf” raste na Mećavniku

15kustendrof4_620x0

 

MOKRA GORA – Treći Jesenji pozorišni festival svečano je otvoren u Mećavniku, učešćem ruske Državne pozorišne akademije iz Jaroslava postao je međunarodni, a u budućnosti će smotra teatara uz ostvarene i poznate autore okupljati najbolje studente iz evropskih pozorišnih akademija. Tako je još jedna manifestacija u Mokroj Gori “u režiji” Emira Kusturice i uz podršku NIS na dobrom putu da se svojim značajem izjednači sa ovdašnjim prestižnim filmskim festivalom “Kustendorf”.

 

U Mećavniku, na međi Srbije i Republike Srpske, nakon što je sa direktorom NIS Kirilom Tjurdenjevim otvorio “Pozorišni Kustendorf”, Emir Kusturica je govorio o još jednom donkihotovskom poduhvatu.

– Andrić je zapisao da niko ne zna kako je živeti na ivici dva sveta, pokušati a ne moći da se oni izmire. Biti mučenik i mučitelj, u istoj ličnosti. Imati dva zavičaja i oba izgubiti. Mećavnik je uspeo da na izvestan način demantuje našeg najvećeg pisca. Ovde smo izveli već 25 izdanja različitih festivala, pa smo dokazali da u nekadašnjoj nedođiji ne samo da je moguće opstati, već je moguće i stvoriti kulturološki prostor. Život “Pozorišnog Kustendorfa” tek počinje, a ja smatram da je otvaranjem ovog izdanja on otvoren za sva buduća vremena kada će živeti u još većem formatu – naglasio je Kusturica otvarajući festival.

Foto Kustendorf

[ads1]

Dvodnevni festival u takmičarskom delu i borbi za nagradu “Zlatni list”, prikazuje četiri predstave. Pored gostiju iz Rusije sa predstavom „Slon“ Aleksandra Kopkova, publika će videti komad „Mamu mu… ko je prvi počeo“ Akademije umetnosti Beograd autora Dejana Dukovskog, a Fakultet dramskih umetnosti Beograd odigraće predstavu „Pošto gvožđe“, Bertolda Brehta. Akademija umetnosti u Novom Sadu predstaviće se komadom „Dok čekamo Godoa“, po kultnoj drami Semjuela Beketa.

– Koja su ograničenja pozorišta, a koja filma i da li ona uopšte postoje danas? Da li se ova dva medija preklapaju u umetničkom izrazu? Umesto odgovora, publika je na otvaranju festivala mogla da vidi predstavu somborskog teatra “Kad bi Sombor bio Holivud”, koja koristi filmski jezik, a već drugo ostvarenje “Crna kutija” Beogradskog dramskog pozorišta direktno je inspirisano filmskim hitom “Savršeni stranci” – rekao je reditelj Milan Nešković, selektor “Pozorišnog Kustendorfa” – Kao što je pozorište stariji brat filma, a kako se svi ugledaju na stariju braću, tako je i Jesenji pozorišni festival postao internacionalni i u budućnosti će se posvetiti istraživanju sličnosti i razlika u pozorišnom izrazu koji neguju pozorišne akademije u Evropi.

Foto Kustendorf

[ads2]

Na otvaranju festivala odigrane su dve takmičarske predstave, uz gostovanje somborskog Narodnog pozorišta sa predstavom “Kad bi Sombor bio Holivud” u režiji Kokana Mladenovića. U subotu, na scenu će studenti još dve akademije, radionicu će održati Emir Kusturica, a BDP će izvesti komad “Crna Kutija” po tekstu Ane Đorđević, u režiji Andreja Nosova.

ŽIRI ZA “ZLATNI LIST”

Ko će osvojiti nagrade na trećem Jesenjem “pozorišnom Kustendorfu”. odlučivaće žiri u kome su glumica Anica Dobra, reditelj Nikita Milivojević i pisac Maja Todorović. “Zlatni list” će biti dodeljen za najbolju predstavu, režiju, kao i za najboljeg glumca i glumicu.

novosti.rs