Aktuelnosti RS

Povratak redovnoj nastavi zavisi od vakcinacije prosvjetara

20210811170510_675680

 

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić izjavila je danas da će dinamika vakcinacije prosvjetnih radnika uticati na odluku o načinu organizacije nastave u novoj školskoj godini.

Trivićeva, koja je danas razgovarala sa direktorom Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislavom Zeljkovićem i epidemiologom Jelom Aćimović o početku nove školske godine u RS, navela je da je u toku masovna vakcinacija prosvjetnih radnika i da očekuje da će do početka školske godine biti vakcionisani svi zainteresovani radnici.

Iskazala je opredjeljenje Ministarstva da školska godina počne na redovan način bez podjela razreda na grupe, ako to bude dozvoljavala epidemiološka situacija uzrokovana korona virusom.

 

[ads1]

 

 

“Veoma je važno da se što veći broj prosvjetnih radnika vakciniše do početka nove školske godine kako bismo zaštitili učenike i mogućnost da se zaraze u školi sveli na minimum. Pozvali smo direktore škola da se do početka školske godine aktiviraju i stupe u kontakt sa domovima zdravlja u svojim lokalnim zajednicama kako bi prioritetno bili vakcinisani prosvjetni radnici”, rekla je Trivićeva, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Zeljković je istakao da je broj zaraženih u RS u porastu, zbog čega je nemoguće u ovom trenutku predvidjeti na koji način će se izvoditi nastava u novoj školskoj godini.

Istakao je da će Institut za javno zdravstvo propisati nove epidemiološke mjere za učenike i zaposlene u školama kojih će se morati pridržavati, kao i da će odluku u vezi s modelom nastave donijeti Republički štab za vanredne situacije.

I predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić pozvao je juče prosvjetne radnike u RS, ali i sve građane, da se vakcinišu protiv virusa korona da bi školska godina počela u normalnijim uslovima.

Gnjatić je rekao da je potrebno da prosvjetni radnici i svi oni koji rade u obrazovanju, nauci i kulturi, kao i ostali građani, što masovnije budu vakcinisani da bi školska godina bila bez podjela odjeljenja na grupe, a čas trajao 45 minuta.

Istakao je da Sindikat insistira na dobrovoljnosti i da svako odlučuje u svoje ime, te ukazao da posljednjih dana vlada veliki interes.

“Potrebno je da što veći broj prosvjetnih radnika i radnika u obrzovanju, nauci i kulturi bude vakcinisan kako bismo imali što veću sigurnost u narednom peridu”, kazao je Gnjatić za Srnu te je napomenuo da je određeni broj prosvjetnih radnika primio vakcinu.

“I ja sam preležao koronu, ležao u bolnici, bio na kiseoniku, znam šta to znači, vakcinisan sam i apelujem da se kolege što prije vakcinišu”, poručio je Gnjatić.

 

[ads2]

 

 

Raste broj zaraženih

U BiH je juče zabilježeno 179 novozaraženih virusom korona, od 2.369 testiranih.

Prema jučerašnjem izvještaju o epidemiološkoj situaciji u RS, u posljednja 24 sata izvršeno je testiranje 239 laboratorijskih uzoraka, a kovid-19 potvrđen je kod 41 osobe.

U istom periodu u Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je 1.940 uzoraka, od kojih je 138 pozitivno na virus korona. U Brčko distriktu testirano je 190 osoba, a nijedan uzorak nije bio pozitivan.

 

nezavisne.com