Aktuelnosti Višegrad

Potrebno jedinstvo Srba za odbranu Srpske

Predsjednik Udruženja logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović pozvao je sve Srbe da se ujedine u odbrani Srpske, bez koje nema slobode.

On je na obilježavanju Dana logoraša Republike Srpske u Višegradu rekao da ovo udruženje baštini sjećanje na stradanje srpskog naroda u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Mi smo upisani u spisak mučenika pravoslavlja i srpskog naroda, jer mi koji smo prošli kroz te logore, nismo ni očekivali da ćemo danas biti živi i da ćemo dijeliti sudbinu srpskog naroda i Republike Srpske“, istakao je Nosović.

On je rekao da su logoraši tu da svjedoče o patnjama, da opominju naredne generacije da se to više ne ponovi, dodajući da ne mogu zaboraviti, ali se mogu boriti za to da ne raste mržnja u njima, jer to nije svojstveno Srbima.

Predsjednik Regionalnog udruženja logoraša Republike Srpske Jankica Samouković rekao je da je ponosan što je učestvovao u radu Predsjedništva koje je ustanovilo da se Spasovdan proglasi Danom srpskih logoraša.

„Ovaj moj ponos i ponos svih nas istorija će potvrditi, ali prije toga svi zajedno, iz svih organizacija i institucija, vlasti i opozicije, moraćemo prvenstveno sačuvati Republiku Srpsku, kako bi ovu i sve druge tradicije koje ona baštini, za vijeke vijekova imao ko od nas naslijediti“, istakao je Samouković.

On je podsjetio na stradanja srpskog naroda i rekao da u tome leži simbolika Spasovdana – da onima koji su prošli kroz logore i borbu za slobodu, ranjavanja, gubitke u porodici, u Republici Srpskoj pruži nadu, snagu i radost, da Srpska bude sačuvana zdrava, ponosna i takva predata pokoljenjima.

Vršilac dužnosti direktora Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je da nisu zadovoljni pravosudnim procesima vođenim pred Haškim tribunalom i pred Sudom BiH, gdje su srpske žrtve na najbrutalniji način umanjene.

„Moramo biti svjesni da ovozemaljske pravde za žrtve nema. Zbog toga postoji obaveza institucija Republike Srpske i Centra da budu podrška ranjivim kategorijama, kako se ovi događaji ne bi ponovili, a da buduće generacije saznaju šta se događalo, kako bi očuvali trajnu uspomenu na golgotu srpskog naroda“, istakao je Nuždić.

On je naglasio da se Centar dugi niz godina bavi dokumentovanjem procesa, a da je nastavljeno i mapiranje logora i zločina nad Srbima.

„Centar raspolaže ogromnom arhivskom građom, koja je tim dostupna pravosudnim institucijama kako bi neki od ovih zločina bili procesuirani“, napomenuo je Nuždić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da ovaj dan simbolizuje Dan spasenja srpskog naroda koji je vijekovima prolazio kroz golgotu u logorima, ali se uvijek iznova uzdizao.

„Danas smo ovdje okupljeni da kažemo da nismo zaboravili srpske žrtve, da pokažemo da je cilj ovog okupljanja razbijanje stereotipa koji postoje o srpskim žrtvama na međunarodnom planu i da pokažemo koliko nam je značajna Republika Srpska i koliko moramo biti udruženi i povezani, kako bismo sačuvali ono što imamo“, istakao je Đurević.

On je naglasio da Udruženje logoraša ima podršku opštine Višegrad, jer je ovo jedna od izuzetno značajnih organizacija za Republiku Srpsku.

U programu je pročitano pismo podrške predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojem se navodi da je neophodno sačuvati od zaborava mračna poglavlja srpske istorije koja treba da služe kao upozorenje i obaveza da se takve strahote nikada više ne ponove.

U umjetničkom dijelu programa predstavili su se pjesnikinja Danijela Žuža, vokalna solistkinja Mirna Karabatak, član dramske sekcije višegardske srednje škole Nikola Čabarkapa i guslar Darko Lečić.

Predstavnici logoraša su položili ruže na Spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

U Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu danas je, povodom Dana logoraša Republike Srpske – Spasovdana, služen pomen preminulim logorašima, nakon čega je održana svečana Skupština Saveza logoraša Srpske.

opstinavisegrad.com