Aktuelnosti Višegrad

Posthumno odlikovano osam boraca iz Stare Hercegovine

089877
Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posthumno je odlikovao medaljom Zasluga za narod osam poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja Stare Hercegovine.

Odlikovanja su porodicama danas u Višegradu uručili predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske.

Za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske, odlikovani su Mile Laković, Miodrag Krunić i Mladen Vuković iz Višegrada, Borislav Ćeha iz Čajniča, Neđeljko Radović, Radomir Bošković i Nenad Blagojević iz Foče i Dragan Blagojević iz Kalinovika.

Medaljom “Zasluga za narod” postuhmno je odlikovan i Mladen Vuković koji je kao maloljetni borac izgubio život na goraždanskom ratištu 1992.godine

– Odikovanja su došla nakon 21 godinu od zavšetka rata, međutim bolje ikad nego nikad. U ime porodica zahvaljujem kabinetu predsjednika kao i BORS-u koji je podnio inicijativu za dodjelu psthumnih odlikovanja našim poginulim borcima, kaže Miroslav Vuković,brat poginulog Mladena.

Ovom prilikom naglašeno je da se mora raditi na poboljšanju statusa veterana, porodica poginulih, ranjenih i nestalih boraca VRS

– Svi oni koji misle da mogu da protraće i da zanemare toliki trud, krv, tolike glave, nestanak čitavih porodica, neka im to služi na čast. Mi to u BORSU-u nećemo dozvoliti, i ubuduće ćemo podići ljestvicu i malo ćemo kriterijum u našem djelovanju da promijenimo, kaže Miloš Lazović, zamjenik predsjednika Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

– Status boraca, status porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, nije na onom nivou kako mi smatramo da treba biti u Boračkoj organizaciji Republike Srpske, istakao je Lazović.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić rekao je da je na području Višegrada poginulo oko 145 boraca višegradske brigade.

“Oko 100 boraca nisu dobili posthumna odlikovanja, a veliki broj boraca je došao sa strane, tako da su među poginulima i borci iz Goražda, Sarajeva, Konjica koji treba da budu posthumno odlikovani”, istakao je Vasić.

On je dodao da je na području regije Stara Hercegovina više od 700 boraca dalo život za stvaranje Republike Srpske.

Izvor: RTRS/SRNA