Svijet

POSLEDNjI LET RUSKOG VOJNOG ORKESTRA “ALEKSANDROV”

15665546_1059858570790377_8155562678133676015_n

Članovi ruskog vojnog ansambla Aleksandrov, njih 64, nalazilo su se u avionu Tupoljev TU-154 koji se jutros srušio u Crno more. Prema poslednjim informacijama niko od njih nije preživeo nesreću.
Članovi hora ruskih vojnih snaga su letjeli da čestitaju Novu godinu pripadnicima ruskog vazduhoplovstva u Siriji.

Podsećanja radi, ovaj, ako ne i najbolji muški hor na svijetu, gostovao je u Andrićgradu u Višegradu prije dvije godine (2014)u povodu Vidovdana i obilježavanja stotinu godina od sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata.
Ruski vojni akademski ansanbl «Aleksandrov» predstavio se tada publici ispred crkve ”Cara Lazara” na Trgu Petra Petrovića Njegoša, pjevajući ruske pjesme ”Oči čarne”, ”Kaćuša”, ” Kaljinka”…ali i tradicionalne srpske pjesme, ”Tamo daleko”, ”Hriste Bože”..

«Aleksandrov» je sa snažnom emocionalnošću nastupio nakon scenskog prikaza ”Pobunjeni anđeli”, rađenog po scenariju režisera Emira Kusturice.
Tom prilikom, Kusturici je vođa orkestra pročitao pozdravni telegram predsjendika Dume Nariškina i ministra odbrane Rusije Šojgua.

Vojni ansambl Ruske Federacije, osnovan je 1928. godine, a 1978. povodom pola vijeka postojanja, dobio je najviše profesionalno zvanje i postaje akademski. Sačinjavali su ga izuzetni umjetnici solisti, hor, orkestar i igrači u sastavu od 146 članova. Pjevali su na gotovo svim jezicima uključujući kineski, indijski , turski.
Hor ruskih vojnih snaga nosi ime po upravitelju i tvorcu himne Sovjetskog Saveza .

SLAVA IM!!

 

M.A.