RegionSvijet

POMERANJE SATA, DA ILI NE? Bez nagoveštaja kraja burne rasprave u Briselu, zemlje-članice nikako da se saglase

2430757_profimedia0014225192_ls

 

Iako je Evropska komisija pre tri godine predložila ukidanje sezonskog pomeranja sata, zemlje članice se još nisu složile oko ovoga, a čini se i da neće skoro.

“U nedelju, 31. oktobra, pomerićemo sat”, rekao je u petak portparol Komisije Stefan de Kersmaker odgovarajući na pitanje novinara o tome šta se dešava sa predlogom da se prekine pomeranje sata svake poslednje nedelje u martu i poslednje nedelje u oktobru.

Pomeranje sata trebalo je da prestane 2019. godine, nakon što je bivši predsednik EK Žan Klod Junker 2018. godine predložio da se to sprovede u celoj Evropskoj uniji, ostavljajući članovima da odluče da li će se držati letnjeg ili zimskog računanja vremena, prenosi Hina.

[ads1]

Predlog je podržao Evropski parlament 2019. godine, ali bi trebalo da ga zemlje članice usvoje. Trenutno nema ni nagoveštaja da bi predlog mogao da dobije njihovu podršku.

“Stvar je sada u rukama država članica”, rekao je portparol Komisije.

Evropski ministri saobraćaja odlučili su u decembru 2018. godine da odlože odluku o ukidanju sezonskog pomeranja sata do 2021. godine, ali se od tada ništa nije dogodilo.

Odluka o tome da li će se država članica uzeti kao stalno letnje ili zimsko računanje vremena zavisi od njenog geografskog položaja i zato je teško očekivati dogovor o predlogu EK koji sada izgleda ishitren, iako to niko ne želi zvanično da prizna. U Evropskoj uniji postoje tri vremenske zone, a najveća je srednjoevropska od Poljske na istoku do Španije na zapadu.

Kad bi sve zemlje iz te vremenske zone uzele, na primer, stalno letnje računanje vremena, u Španiji, Belgiji, Holandiji, Danskoj, Sunce bi zimi izašlo tek sredinom podneva, a na severozapadu Španije oko 10 sati.

 

[ads2]

 

 

U slučaju da zimu uzimaju kao stalno vreme, sunce bi u istočnoj Poljskoj izašlo u tri ujutro, u Varšavi u 3 sata i 15 minuta, a u Berlinu u 3 sata i 44 minuta.

S druge strane, ako bi zemlje na zapadu i severu kontinenta ušle u zapadnoevropsku vremensku zonu, što bi bilo prirodno, nastale bi nove komplikacije jer bi, na primer, Francuska i Nemačka spadale u dve različite vremenske zone. Stoga se čini da je sezonsko pomeranje sata, sa svim njegovim nedostacima, i dalje najbolji kompromis.

Kurir.rs