Svijet

Počela kampanja za nezavisnost Katalonije

Katalonija-1-59baf10aa8840

Predsednik katalonske vlade Karles Pućdemon označio je  početak kampanju za nezavisnost te španske pokrajine. Pristalice secesije su se okupile u areni u Taragoni, oko 100 kilometara od Barselone.

Ne postoji zvanična kampanja „protiv” na referendumu zakazanom za 1. oktobar jer najveći deo regionalnih protivnika nezavisnosti odbija da učestvuje u glasanju. Španska vlada referendum smatra ilegalnim a Ustavni sud je suspendovao odluku katalonskog parlamenta do formalnog izjašnjavanja sudija o tome.

Policiji je naređeno da spreči pripreme za glasanje a tužilaštvo je najavilo postupke protiv svih koji budu učestvovali u organizaciji. Pod istragom se već nalazi više od 700 gradonačelnika i predsednika opština Katalonije.

Pućdemon je za televiziju TV3 rekao da je vlada u Madridu stvorila „klimu neprijateljstva i paranoje”. Vicepremijerka Španije Soraja Saens de Santamarija je rekla da dijalog sa katalonskim vlastima nije moguć dok ne odustanu od glasanja. Prema istraživanjima iz juna, većina Katalonaca je za ostanak u Španiji ali većina podržava referendum. (Beta-AP)