Svijet

Patrijarh Kiril: Kosovo je sveto mesto, mesto mučeništva

kiril

ANDRIĆGRAD – Kosovo je sveto mesto, mesto mučeništva i zavetovanja i ono će zauvek čuvati sećanja na sve koji su tamo postradali, isto kao što će i kamenje katedrale Svete Sofije večno pamtiti božanske liturgije koje su se služile među njenim zidovima, poručio patrijarh ruski Kiril.

U intervjuu za portal Iskra, patrijarh je rekao da uvek moramo imati na mu da Bog ima svoj sud i svoju pravdu, koje se tako često razlikuju od ljudske predstave o tome.

„Sa nepromenjivim molitvenim osećanjem mislim o Kosovu i trudim se da se u svojim molitvama setim svih onih koji danas tamo hrabro i nimalo lako služe. Kosovo nam je svima nauk…”, naveo je patrijarh Kiril

To je, kaže, nauk vernosti Hristu i ispovedanju vere uprkos svim strašnim mukama i iskušenjima koje na nas šalje svet.

„I koliko je samo važno da se u takvim trenucima ne zaboravi da Bog nije u sili nego u pravdi”, rekao je.

Patrijarh ruski je, kako kaže, bratskom srpskom narodu poručio da čuvaju pravoslavnu veru, i da razumom, srcem i dušom spoznaju učenje Hristovo.

On kaže da o Srbiji uvek razmišlja sa posebnim osećanjima.

Podsetivši da je Srbiju posetio 2013. tokom obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, i 2014. godine, kada je u Beogradu boravio na poziv patrijarha Irineja, patrijarh Kiril kaže:

„Znate, neverovatan osećaj obuzme ruskog čoveka kad dolazi u Srbiju. Nemate osećaj da ste u stranoj zemlji. Naprotiv, osećate se kao kod kuće, okruženi braćom. Naše zemlje zaista imaju mnogo toga zajedničkog. Pre svega, naravno, to je naša zajednička vera, zajedničke duhovne i moralne vrednosti, bliske kulturne i tesne istorijske veze:

Ukazujući da između naših naroda postoje duge i čvrste veze ljubavi, i što je najvažnijete veze se manifestuju na najneposredniji, svakodnevan način, na privatnom planu, u ličnoj, međusobnoj komunikaciji ljudi, patrijarh ruski ističe da su pravo zbog toga za njega posete Srbiji, poklonjenje svetinjama i razgovori sa vašim pravoslavnim ljudima uvek radosni događaji koje iščekujem.

Upitan kakva su braća Rusi i Srbi, patrijarh Kiril ističe da naše narode spaja duboko duhovno srodstvo koje proizlazi iz pravoslavne vere i iz zajedničkog slovenskog porekla. „Istorija rusko-srpskih odnosa potiče od prapočetaka sveslovenske pravoslavne civilizacije. Ako se osvrnemo na istoriju, videćemo koliko su, zahvaljujući božanskom proviđenju, tesno isprepletene sudbine naša dva naroda”, rekao je.

Kroz istoriju su se, podseća patrijarh, naši narodi držali zajedno tokom teških iskušenja.

„Rusija je tokom Prvog svetskog rata podržavala Srbiju. A kada se u Rusiji desila revolucija i vlast preuzeli ratoborni bogoborci, Srbija, koja se i sama mučila sa posledicama rata, primila je veliki broj izbeglica iz Rusije i prihvatila ih kao rod rođeni”, rekao je patrijarh.

Ukazao je da se svet danas suočava sa novim ozbiljnim iskušenjima.

U pojedinim evropskim zemljama, naveo je, sve veći uticaj imaju snage koje žele da izguraju religiju na margine života savremenog čoveka, da obescene tradicionalne moralne principe, relativizuju etičke standarde i nametnu društvu grešne kodekse ponašanja, između ostalog i u mnogim pravoslavnim zemljama.

„Mi pravoslavni, Srbi i Rusi, pozvani smo da kao i ranije stanemo rame uz rame u ovoj borbi za naš duhovni identitet, za očuvanje pravoslavne civilizacije, braneći Bogom dati brak kao zajednicu muškarca i žene, vrednosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti, ne podležući pred lažnim iskušenjima spoljašnjeg materijalnog blagostanja i ne zavodeći se lažnim idejama o ljudskoj slobodi i sreći”, nazao je patrijarh.

Govoreci o izazovima sa kojima se danas suočava pravoslavlje, patrijarh Kiril kaže da sa jedne strane, nema ništa novo i da su zamke i iskušenja neprijatelja ljudskog roda iste danas kao i uvek, samo možda sofisticiranije i lukavije.

„Sa druge pak strane, svedoci smo koliko brzo danas dolazi do civilizacijskih promena, suočavamo se sa tako složenom realnošću i komplikovanim pitanjima, na koja ne možemo uvek pronaći odgovore…”, zaključio je patrijarh.

Tanjug/politika.rs