Tehnologija

Pametni satovi: Zabava za djecu, spas za roditelje

20210625160515_668439

 

Multifunkcionalni uređaji – pametni satovi za djecu, pravi su pomoćnici roditeljima jer se zahvaljujući njima mogu čuti sa mališanima, ali i saznati na kojoj lokaciji se oni nalaze.

Satovi sa GPS-om prate kretanje djeteta i govore roditeljima o koordinatama putnih tačaka, praktičniji su od mobilnog telefona jer su djetetu lakši za nošenje, a zbog čvrstine ne mogu se otkopčati i spasti, te ih dijete neće izgubiti.

S obzirom na to da su dječji pametni satovi do detalja prilagođeni djeci, bojom i izgledom, mališani će ih čuvati i neće odbijati da ih nose.

Satovi sa funkcijom telefona aktiviraju se SIM karticom i omogućavaju neprekidnu komunikaciju sa kontaktima iz memorije SIM kartice. Uređaj radi u handsfree modu: razgovor se čuje.

SOS dugme, hitni taster za hitni poziv, ima većina modela dječjih GPS satova. Pritiskom na njega šalje se alarm sa geografskim koordinatama djeteta na telefonske brojeve roditelja.

 

[ads1]

 

 

Tu je i senzor ručnog točka. Čim se dijete oslobodi pametnog sata, obavještenje će odmah biti poslato matičnom pametnom telefonu preko aplikacije. Nezamjenjiva je funkcija za reagovanje ako je uređaj izgubljen ili ukraden.

Pametni satovi za djecu sa funkcijom praćenja pomažu roditeljima da kontrolišu kretanje svoje djece, ali tu je i strah roditelja od zračenja elektronskog uređaja.

Ipak, prema tvrdnjama nekih stručnjaka, pametni satovi su manje štetni od običnog mobilnog telefona. U pametnom satu za bebe koriste se komunikacioni moduli sa minimalnim i nekonstantnim zračenjem, a prijemnik ne predstavlja prijetnju.

Neki stručnjaci smatraju da je upotreba telefona opasna za mozak, a pametni satovi se nose na ruci, nisu pričvršćeni za glavu, te prema tome, čak i slabo elektromagnetno zračenje ne utiče na mozak.

Ipak, savjetuje se da djeca ove satove ne nose kod kuće, bez potrebe. Kao i mobilni telefoni, pametne hronografe za djecu sa GPS-om treba držati podalje od glave i ukloniti prije spavanja.

 

nezavisne.com

 

[ads2]