Zanimljivosti

Ovo morate znati o čaju

benefits-of-fresh-thyme-tea-1024x768

 

Prilikom upotrebe lekovitih čajeva neophodno je držati se određenih pravila. Ta pravila trebalo bi da poznajete. Za lek je najbolje načiniti čaj samo od jedne biljne vrste: nane, kamilice, lipe itd. Lekovite biljke su složenog sastava, zbog čega svaka biljka na svoj način deluje na organizam. Mešanje biljaka je složen posao koji bi trebalo da obavljaju stručna lica. Najbolje je „mešane“ čajeve nabavljati u apotekama ili ih sastavljati na osnovu stručnih uputstava.

Lekovito bilje čiji se sastojci nalaze u sitnim sekretornim žlezdama ne sme se kuvati. Takvo bilje se samo prelije ključalom vodom, odmah poklopi i nakon 5-10 minuta ocedi i može se upotrebiti.

 

[ads1]

 

Kuvanjem aromatičnog bilja etarska bilja ispare zajedno sa vodom. Lekoviti sastojci morača, kima, anisa nalaze se duboko zatvoreni u čvrstim tkivima, tako da ih pre upotrebe treba razbiti. Po pravilu ovo bilje se meša sa predhodnim.

Kod sastavljanja čajeva mora se voditi računa o farmakodinamskom dejstvu komponenata. To su farmakodinamski sinergisti. Nasuprot njima postoje farmakodinamski antagonisti, čije je međusobno dejstvo suprotno. Na primer, ne smeju se mešati hrastova kora, trave od srdobolje ili srčanika, koje su opore i zatvaraju, sa korom od krušine, žestine ili plodovima pasdrena koji deluju protiv zatvora. Lekovito bilje se pre upotrebe treba dobro usitniti rezanjem, tucanjem ili mrvljenjem između dlanova. Cvetovi i listovi se ne moraju sitniti.

Prema jednoj studiji kupovni čaj ne sadrži toliko antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv raka kao domaći čajevi. Proizvođači često uklanjaju hranljive materije iz čaja da bi bio manje gorak (i samim tim prihvatljiviji) za javnu potrošnju.

 

[ads2]

 

 

Postoji jednostavan način da sačuvate belinu zuba. Prema studiji nedavno objavljenoj u International Journal of Dental Higiene, samo kap mleka je efikasnija od paste za izbeljivanje zuba kada je u pitanju sprečavanje mrlja.