Auto-moto

Ovo je novi Fijat Panda koji će se proizvoditi u Srbiji

Fijat nas je sve iznenadio objavivši fotografije nove Pande mjesec dana prije svjetske premijere.

Srpska javnost je nestrpljivo očekivala da konačno vidi novi model Fijata koji će se proizvoditi u Kragujevcu.

Bilo je dosta nagađanja kako će izgledati finalna verzija nove Pande, a imali smo prilike da vidimo i razne koncepte i nezvanične rendere automobila.

Sada je produkcijska verzija pred nama, a saznali smo i da vozilo nosi oznaku Grande Panda, što je i razumljivo jer je auto značajno porastao u odnosu na prethodne verzije.

Grande Panda je konstruisana na platformi koja se može koristiti širom svijeta i zapravo je prepakovana verzija novog Citroena C3.

Naziv podsjeća na Grande Punto iz 2005. godine, koji se takođe kratko proizvodio paralelno sa prethodnikom, navodi “Auto magazin”.

Dobra vijest je da će aktuelna Panda biti u proizvodnji do 2026. godine i vjerovatno će joj promijeniti ime u Pandina.

To što je nova Fijat Grande Panda prepakovani novi Citroen C3 i nije neko iznenađenje. To je dio Stelantisove strategije po kojoj se STLA Smart mehanička platforma koristi za mnoge modele.

Tako će Grande Panda dijeliti mehaniku ne samo sa Citroenom C3, već i sa novom generacijom Opel Frontere, ali i modelima Pežo 2008 i Džip Еvendžer.

U skladu sa tom strategijom će se do 2027. godine svake godine pojaviti novo vozilo na istoj platformi. Ona omogućava različite pogonske tehnologije i može se koristiti u svim dijelovima svijeta, počevši od Еvrope, Bliskog Istoka i Afrike.

Fijat tako ima mogućnost da razvija modele vozila koji odgovaraju lokalnim, individualnim potrebama kupaca širom svijeta. Na početku će Fijat Grande Panda biti dostupna sa potpuno  električnim pogonom i hibridnom tehnologijom.

Fijat Grande Panda, dizajnirana u Centro Stile u Torinu, dužine 3,99 metara, spada u B-segment. Koji milimetar je kraća od Citroena C3.

Od njega bi trebalo da preuzme povoljne cijene, ali i pogone. To znači: potpuno električni sa 113 KS i lako-hibridni 1,2 benzinac sa 136 KS.

Još uvijek nije jasno da li će kasnije biti dodat osnovni benzinac sa 101 KS iz C3, ali nas ne bi čudilo da za cjenovno osjetljiva tržišta kao što je naše upravo takva verzija bude dostupna.

Dizajn karoserije Grande Pande se razlikuje od Citroena C3, iako sa njim dijeli proporcije iz razumljivih razloga. Ipak, ima i brojne stilske elemente koji su omaž prvoj generaciji Pande.

Fotografije unutrašnjosti za sada nisu objavljene.

Kada tačno i po kojoj cijeni će Grande Panda biti puštena u prodaju, još uvijek nije poznato. Trenutno se samo okvirno navodi “početak u Еvropi, Bliskom Istoku i Africi”. Fijat još uvijek nije objavio slike enterijera.

Više ćemo vjerovatno saznati 11. jula 2024. tokom velike proslave Fijatovog rođendana, kada će Grande Panda svečano biti predstavljena.

atvbl.rs