Biznis

Ovaj čips će uskoro biti zabranjen

Mnogima nema draže grickalice od čipsa, ali onaj s ukusom slanine uskoro više neće moći da se kupi.

Čips s ukusom dimljene slanine biće zabranjen u celoj Evropskoj uniji nakon što je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) otkrila da popularne veštačke arome dima mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Naime, EFSA je izvestila da je ukus dima povezan s genotoksičnošću, odnosno sposobnošću hemikalije da ošteti genetski materijal stanica, prenosi Indeks.

“Promene ili mutacije genetskih informacija unutar stanice mogu povećati rizik od razvoja stanja poput raka i naslednih bolesti”, objasnili su.

Na kraju je zaključeno da s “ovom vrstom toksičnosti nije moguće definisati siguran nivo arome”, pa je krajem aprila doneta odluka o potpunoj zabrani. Svakako, zabrana prodaje čipsa s ukusom dimljene slanine neće nastupiti preko noći. Razdoblje prilagođavanja trajaće dve godine u zemljama članicama EU.

“Nakon razdoblja postepenog ukidanja, te arome više neće biti dopuštene za upotrebu u EU”, poručila je EFSA.

Ne samo čips

Dakle, države članice EU tiho su se dogovorile o zabrani krajem aprila, a arome dima će biti u potpunosti ukinute u narednih nekoliko godina širom Evrope.

Ali ovo neće uticati samo na čips, jer se ove arome često dodaju i mesu, sirevima, ribi i sosevima kao što je sos za roštilj.

Šta kaže EK?

U saopštenju Evropske komisije je objašnjeno: “Države članice su podržale predlog Komisije da se ne obnavlja dozvola za osam aroma dima za hranu. Nakon perioda ukidanja, ove arome više neće biti dozvoljene za upotrebu u EU.

Relevantne odluke su zasnovane na naučnim procenama Evropske agencije za bezbednost hrane koja je zaključila da je za svih osam procenjenih aroma dima, zabrinutost zbog genotoksičnosti ili potvrđena ili se ne može isključiti. Mišljenje EFSA-e je zasnovano na ažuriranoj metodologiji, procenjujući nove podatke koje su podneli podnosioci zahteva. To se odnosi na specifične arome koje se mogu dodati hrani, a ne na samu hranu.

Nakon opsežnih diskusija sa državama članicama i zainteresovanim stranama, Uredba utvrđuje različite periode postepenog ukidanja kako bi se proizvođačima i operaterima dalo vreme da se prilagode novim pravilima. Kada se koristi za zamenu tradicionalnog dimljenja (npr. šunke, riba, sirevi), period postepenog ukidanja je pet godina. Za upotrebe gde se aroma dima dodaje za dodatnu aromu (npr. supe, čips, sosovi), period postepenog ukidanja će biti dve godine. Uredbu će Komisija zvanično usvojiti u narednim nedeljama, da bi stupila na snagu kasnije ovog proleća”.

Izvor: Index, B92.net