Aktuelnosti RS

Oriću nova presuda?

rs-oricu1_620x0

PRAVDA za srpske žrtve iz Bratunca i Srebrenice ipak bi mogla da bude dostižna. Apelaciono veće Suda BiH utvrdilo je da su tokom prvostepenog suđenja za ratne zločine nad srpskim civilima napravljene bitne povrede odredaba krivičnog postupka. Oslobađajuća presuda Naseru Oriću, komandantu takozvane Armije BiH za Srebrenicu, time je poništena, a palim žrtvama i njihovim porodicama vraćena je nada u zadovoljenje pravde.

– Apelaciono veće suda Bosne i Hercegovine ima dve opcije nakon što je donelo odluku o ukidanju oslobađajuće presude Oriću. Jedna je da Apelaciono veće ukine presudu i samo odluči da sprovede novi postupak, u kojem ne bi saslušavalo nove svedoke i dokaze nego bi na bazi postojećih podataka donelo novu odluku i otklonio nedostatke koji su se pojavili prilikom izricanja prve presude – kaže, za “Novosti”, Krstan Simić, pravnik i bivši sudija Ustavnog suda BiH.

[ads1]

Drugi scenario je, kako kaže Simić, da Apelaciono veće odluči da sprovede novi prvosteni postupak pred nadležnim sudom kako bi se otklonili svi nedostaci. U tom slučaju je moguće dopuniti dokazni postupak i tužilaštva i odbrane.

On ipak smatra da je malo verovatno da će doći do novog suđenja i da će Apelaciono veće doneti odluku nakon što pregleda sve dokazne materijale. Na odluku Apelacionog veća takođe postoji pravo žalbe.

Simić dodaje da se moglo očekivati da bude donesena odluka o prihvatanju žalbe tužioca i ukidanje prvostepene presude.

– Prilikom objavljivanja presude Oriću desio se jedan nonsens, veoma redak u pravnoj praksi. Javno obrazlaganje oslobađajuće presude bilo je različito od obrazlaganja presude u pisanom otpravku. To je u startu bila velika pravna greška – kaže Simić.

Blaškić je prvostepeno osuđen na 45 godina, da bi mu kazna bila preinačena na devet godina, od čega je izdržao šest.

Naser Orić

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina RS, kaže da ukidanje oslobađajuće presude i vraćanje predmeta na ponovni postupak predstavlja znak ohrabrenja i nadu za porodice 2.428 srpskih žrtava u Podrinju, za koje kaže da je Orić ili direktno odgovoran ili da su zločine počinile jedinice koje su bile pod njegovom kontrolom.

– Jako je važno da porodice nastradalih dobiju kakvu-takvu satisfakciju, jer samo na temelju pravde i osude krivih za ratne zločine možemo da sednemo svi zajedno i razgovaramo o budućnosti i pomirenju – kaže Kojić.

[ads2]

OSLOBOĐEN

Ratnog komandanta Nasera Orića i pripadnika takozvane Armije BiH Sabahudina Muhića Sud BiH je 9. oktobra prošle godine, prvostepenom presudom, oslobodio optužbi za zločine nad ratnim zarobljenicima u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, odnosno za zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.


PRAVI PUT

– Da kažemo da se nadamo da smo konačno na pravom putu da se utvrdi istina o svakom konkretnom događaju, a onda bi iza toga trebao da ide neki put pomirenja naroda na ovom prostoru. Bez jednog i drugog nema suživota i nema perspektive – smatra Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske.

novosti.rs